Spanyolország négy fázisban oldja fel a korlátozásokat júniusig

külföld
2020 április 29., 04:25

Spanyolország miniszterelnöke kedden bemutatott egy négy fázisú tervet, hogy hogyan térhetnek vissza júniusig a normális élethez.

Pedro Sanchez bejelentette, hogy négy fázisban, minimum 6 hét, de maximum 8 hét alatt visszatérnek az „új normális” élethez. A korlátozások feloldása nem lesz teljesen egységes az országban, ugyanis a leginkább vírus sújtotta régiókat valamivel később fognak lazítani, de a tervek szerint júniusra minden visszaáll a régi kerékvágásba. Először négy szigeten (három kanárin és egy baleárin) kezdik a tervet május negyedikén, a többi régióban pedig egy héttel később. Nincsenek túl kötött dátumok a tervben, hogy legyen lehetőség változtatni, ha valami nem úgy sülne el, ahogy tervezik.

Mielőtt a terv éles lenne, egyfajta tesztet is csinálnak, egy nulladik fázist május 4-11. között, amikor a fodrászok és egyéb szolgáltatások újranyithatnak, az éttermek adhatnak elviteles ételt, és a profi sport szövetségekben újra edzhetnek a sportolók.

A terv további lépései:

  • kisebb vállalkozások és hotelek újranyithatnak május 11-től,
  • néhány iskola is kinyithat május végén, de a legérintettebb régiókban szeptemberig zárva tartanak,
  • kinyithatnak az éttermek teraszai május közepétől, de nem működhetnek teltházzal,
  • a templomok is újra kinyithatnak május 11-től, misét is lehet tartani, de az épületnek csak az egyharmadát tölthetik meg emberekkel,
  • a színházak és mozik is megnyithatnak május végén, de csak az egyharmadukat tölthetik meg emberekkel,
  • a boltok is megnyithatnak június végén, de a vásárlóknak tartaniuk kell a két méter távolságot,
  • a strandok június végétől működhetnek újra.

Spanyolországban már korábban is elkezdődtek az enyhítések, vasárnap újra megengedték a gyerekeknek, hogy kimenjenek az utcára játszani a fizikai és mentális egészségük érdekében. Az ipar dolgozói pedig már április 13-tól újra munkába állhattak.

Spanyoloroszágban kedden már csak 301 halálesetet regisztráltak, ami még mindig magasnak tűnhet, de a spanyolok optimisták az április közepi napi 950 halálesethez képest. (BBC)