Péntektől arcfelismerőt is bevethetnek igazoltatásnál a rendőrök

politika
2020 április 30., 04:44

Május 1-től a rendőrök fényképet készíthetnek azokról, akik nem hajlandók igazolni személyazonosságukat, a felvételt pedig lefuttathatják egy arcképelemző rendszeren, amely összevetheti azt a hivatalos nyilvántartásokban szereplő fotókkal. Az Amnesty International közleménye szerint erre a 2019. december 10-én elfogadott salátatörvény ad felhatalmazást.

Az arcképelemzés folyamatának részletes szabályait már korábban, 2015-ben kidolgozták a 2015. évi CLXXXVIII. törvényben és a Belügyminisztérium 78/2015. (XII. 23.) rendeletében. Ezek szabályozzák az ún. arckép profil létrehozását, ami egy, a képből képzett alfanumerikus adatsor. Ezeket a nyilvántartást vezető szervek (személyiadat- és lakcímnyilvántartás, idegenrendészeti nyilvántartás, menekültügyi nyilvántartás, útiokmány-nyilvántartás) töltik fel az általuk nyilvántartott emberekről, minden esetben egy ún. technikai kapcsoló számmal együtt, amellyel az arckép profilhoz rendelhetik az illető személyazonosító adatait.

Az igazoltatáskor készített képből is arckép profilt képezne, amit aztán a BM arcképelemző rendszere vet össze a tárolt arckép profilokkal. "Ha eredményes a folyamat, akkor az első 5 legnagyobb egyezőséget mutató arckép profilhoz tartozó technikai kapcsoló számokat megküldi a rendőrnek, aki az eszköze segítségével a személyiadat- és lakcím nyilvántartásból lekéri a személyazonosító adatokat és fényképeket" - írja az Amnesty. Ezeket az adatokat a törvényi előírások szerint a rendőrök csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja, legkésőbb annak átvételét követő harminc napon belül törölnie kell.