33-szorosan van túlbiztosítva az egészségügy a 33 ezer kiürített kórházi ággyal

járvány
2020 május 01., 18:35

A járványügyi korlátozások hétfőtől, vidéken érvényben lévő lazítása értelemszerűen azzal járhat, hogy emelkedik a fertőzöttek száma. Tömegrendezvények továbbra sem lesznek, az arc eltakarása kötelező lesz boltokban és a tömegközlekedésben, de az emberek közötti találkozások jelentősen megnőnek majd.

Nem feltétlenül jelent ez drasztikus emelkedést, azokban az országokban, ahol Magyarország előtt járnak a lazításban, nem ugrott meg drámaian az új fertőzöttek száma, igaz, még nagyon kevés idő telt el. Sok függ attól is, mennyire tartják be az óvintézkedéseket. Dániában például április közepén óvatosan újra nyitották az általános iskolákat, a kisebb üzleteket is.

link Forrás

Érdemes rögzíteni, hol tartunk most mi.

Mindent összefoglalva, itt:

Ha szétszállazzuk a vonalakat.

Áprilisban volt már már pár olyan nap amikor az aktív koronavíros esetek száma - tehát nem az összes eddigi fertőzötté, hanem csak azoké, akik jelenleg is küzdenek a betegséggel - csökkent. Egészen pontosan három ilyen nap volt áprilisban, legutóbb csütörtökön. Péntekre valamennyire megint nőtt az aktív esetek száma: 1931 volt a május 1-i adatok szerint. (Ez még semmiképpen sincs összefüggésben a lazítási intézkedésekkel, hiszen azokat csak bejelentették, de hétfőtől érvényesek.)

link Forrás

A járvány áldozatainak száma beállt a napi 10 körüli értékre. Az áldozatok átlagéletkora: 77,74 év.

link Forrás

Az egészségügyi rendszeren van egy állandó nyomás, de nem igazán fokozódik. És nagyon messze van a legrosszabb forgatókönyvtől, ami miatt kiürítettek 33 ezer kórházi ágyat, és 8000 lélegeztetőgép beállítását tűzték ki célul. Erre mondhatja azt a kormányfő, hogy az egészségügy felkészült arra, ha hirtelen tömegessé válna a járvány.

link Forrás

Ha ez pusztán egy egyszerű számítás lenne, azt lehetne mondani, hogy jelenleg 1931 igazolt aktív esetre 983 kórházi kezelésre szoruló koronavírusos beteg jut.

Ágyszámban 33-szorosan, lélegeztetőgépben - elvben - 166-szorosan van túlbiztosítva az Orbán által csak „Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbraelv alapján hadrendben állított, ezért nagyon sok krónikus betegeket hazaküldő magyar egészségügy.

Ami olcsó matematikai bűvészkedéssel azt jelenti, hogy 64 823 aktív esetnél lenne szükség a 33 ezer felszabadított kórházi ágyra.

Ez nyilván csak játék a számokkal, de tényleg nem lehet Lombardiára számítani akkor sem, ha a lazításban emelkednének a számok.

Ahogy azt sem érdemes kiolvasni a hivatalos számokból, hogy minden második koronavírusos beteg kórházi ápolásra szorul. Magyarországon eddig olyan kevés tesztet végeztek, hogy szinte csak a komolyabb tüneteket mutatókat sikerült megfogni.

A lazítás elvileg együtt kéne, hogy járjon a tesztek számának növelésével, legalábbis ezt javasolták szakértők a kormánynak. A napi 6000 ezres PCR-tesztektől még nagyon messze vagyunk (3380 volt a legfrissebb napi tesztszám, ez rekord), közben a Szent Imrében egy új, a többinél állítólag sokkal megbízhatóbb gyorstesztet próbálgatnak. És most kezdődik a 17 ezer fős országos tesztelés annak felmérésére, hogy hányan kaphatták el tünetmentesen a vírust.

És végre szerdán a kormány is úgy döntött, hogy felgyorsítják az egészségügyi dolgozóknál a tesztelést, vizsgálni fogják aki idősotthonban dolgozókat, illetve, azokat, akik betegként kórházba mennek vagy onnan kijönnek.

Ha emiatt nőni fog a koronavírusos fertőzöttek száma, az önmagában semmit sem jelent, őket eddig - ha tünetmentesek - jó eséllyel nem szűrte volna ki a rendszer. De a megtalálásukkal meg lehet előzni, hogy a járvány terjedjen a kórházakban és az idősotthonokban. Miután számos kórházban kisebb járványok alakultak ki későn felismert koronavírusos betegek miatt, a fertőzöttek harmada köthető valamilyen módon (ott dolgozóként vagy betegként) az egészségügyhöz, 20 százalékuk pedig szociális intézményhez.