Amióta mérik, nem zuhant akkorát a német áruexport, mint most márciusban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

1990 óta méri a német statisztikai hivatal az ország havi áruexportját, azóta nem tapasztaltak olyan mértékű visszaesést, mint idén, a koronavírusjárvány miatti nagy gazdasági összeomlás alatt.

A várakozások se voltak túl derűlátók, az elemzők öt százalékos visszaesést vártak a februári 1,2 százalékos növekedés után. Ehhez képest a valóságban februárhoz képest újabb 11,8 százalékkal zuhant a német export.

A gazdaságra nehezedő deflációs nyomás másik jeleként a német import is visszaesett az előző havihoz képest, és az is a várakozásoknál nagyobb mértékben. Az elemzők 4 százalékos visszaesést jósoltak, a tényadat 5,1 százalék lett. Ennél csak a nagy pénzügyi világválság csúcsán, 2009 januárjában csökkent nagyobb mértékben az előző havihoz képest az import.

A német export márciusban a 2019 márciusitól 7,9 százalékkal, az import pedig 4,5 százalékkal maradt el. A naptári és szezonális kiigazítással 12,8 milliárd eurós márciusi német külkereskedelmi többlet elmaradt az elemzők által várt 18,9 milliárd eurótól, és kevesebb lett a februári 21,4 milliárd eurós többletnél is. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!