Amióta mérik, nem zuhant akkorát a német áruexport, mint most márciusban

1990 óta méri a német statisztikai hivatal az ország havi áruexportját, azóta nem tapasztaltak olyan mértékű visszaesést, mint idén, a koronavírusjárvány miatti nagy gazdasági összeomlás alatt.

A várakozások se voltak túl derűlátók, az elemzők öt százalékos visszaesést vártak a februári 1,2 százalékos növekedés után. Ehhez képest a valóságban februárhoz képest újabb 11,8 százalékkal zuhant a német export.

A gazdaságra nehezedő deflációs nyomás másik jeleként a német import is visszaesett az előző havihoz képest, és az is a várakozásoknál nagyobb mértékben. Az elemzők 4 százalékos visszaesést jósoltak, a tényadat 5,1 százalék lett. Ennél csak a nagy pénzügyi világválság csúcsán, 2009 januárjában csökkent nagyobb mértékben az előző havihoz képest az import.

A német export márciusban a 2019 márciusitól 7,9 százalékkal, az import pedig 4,5 százalékkal maradt el. A naptári és szezonális kiigazítással 12,8 milliárd eurós márciusi német külkereskedelmi többlet elmaradt az elemzők által várt 18,9 milliárd eurótól, és kevesebb lett a februári 21,4 milliárd eurós többletnél is. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.