Amióta mérik, nem zuhant akkorát a német áruexport, mint most márciusban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

1990 óta méri a német statisztikai hivatal az ország havi áruexportját, azóta nem tapasztaltak olyan mértékű visszaesést, mint idén, a koronavírusjárvány miatti nagy gazdasági összeomlás alatt.

A várakozások se voltak túl derűlátók, az elemzők öt százalékos visszaesést vártak a februári 1,2 százalékos növekedés után. Ehhez képest a valóságban februárhoz képest újabb 11,8 százalékkal zuhant a német export.

A gazdaságra nehezedő deflációs nyomás másik jeleként a német import is visszaesett az előző havihoz képest, és az is a várakozásoknál nagyobb mértékben. Az elemzők 4 százalékos visszaesést jósoltak, a tényadat 5,1 százalék lett. Ennél csak a nagy pénzügyi világválság csúcsán, 2009 januárjában csökkent nagyobb mértékben az előző havihoz képest az import.

A német export márciusban a 2019 márciusitól 7,9 százalékkal, az import pedig 4,5 százalékkal maradt el. A naptári és szezonális kiigazítással 12,8 milliárd eurós márciusi német külkereskedelmi többlet elmaradt az elemzők által várt 18,9 milliárd eurótól, és kevesebb lett a februári 21,4 milliárd eurós többletnél is. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér