Kásler: Közép- és kelet-európai kitekintésben szinte egyedülálló módon sikerült szembenéznünk a járvánnyal

Egészségügy
2020 május 08., 06:47


A vírus minden esetben saját életét éli, megfékezni csak úgy vagyunk képesek, ha az útjába folyamatosan akadályokat állítunk, mondta az emberi erőforrások minisztere azon a pénteki videokonferencián, amin kórházigazgatókkal egyeztetett. Kásler Miklós szerint 

"Közép- és kelet-európai kitekintésben szinte egyedülálló módon sikerült szembenéznünk a járvánnyal. Ez vezethetett oda, hogy az új koronavírus-járvány második, az előzőnél enyhébb szakaszába léphettünk.  Bár az első csatát megnyertük, de a biztonság kedvéért tartsuk szárazon a puskaport." 

A minisztérium közleménye szerin a videokonferencia fő témája az egészségügyi ellátás újraindítása volt. A meghozott intézkedésekhez kapcsolódva a miniszter hangsúlyozta, 

"nem lehet minden egyes esetre központi megoldást találni, ezért mindenki a saját felelősségének tudatában, a betegek érdekeit figyelembe véve cselekedjen."

Hozzátette: a szerencsés járványgörbének köszönhetően rugalmasabb ágykapacitásra van lehetőség, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a járvány még tart, így erre a célra továbbra is biztosítani kell szabad ágyakat.

"A járvány terjedésének az elsődleges gátja továbbra sem a tesztelés, hanem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott óvintézkedések betartása,"

mondta Kásler. Hozzátette: ugyanekkor egy negatív PCR-lelet nagyban hozzájárul a kockázat csökkentéséhez. Ezért is kap hangsúlyt az egészségügyben az egyéni védőfelszerelések megfelelő használata, továbbá az infekciókontroll szabályának szigorú betartása. (MTI)