Egy hét alatt megtízszereződött a bértámogatást igénylők száma

politika
2020 május 10., 10:22

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma. A kormány szerint ez azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: 

a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást.

Schanda Tamás megfogja a munka végit
photo_camera Schanda Tamás megfogja a munka végit Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről - tette hozzá. 

Eddig 163 064 ember kért munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, mert nincs munkája. 

Az a cél, hogy ők is mielőbb munkához jussanak, „ha nem a vállalati-piaci szektorban, akkor az állam segítségével”. A gazdaságvédelmi akcióterv jelentős része is a munkahelyek védelmére és újak teremtésére összpontosít, ezért kínál bértámogatást, hogy a munkaadók meg tudják tartani a veszélyeztetett munkaerőt, de adócsökkentéssel is támogatják a munkahelyek védelmét, nulla százalékos hitelt kínálnak a vállalkozásoknak, illetve felfüggesztették a hiteltörlesztések kötelezettségét - sorolta Schanda. 

Az igénylő vállalatok és munkavállalók 

  • közel 30 százaléka a kereskedelem, 
  • 13,5 százaléka a feldolgozóipar, 
  • 13 százaléka pedig a járvány által erőteljesen érintett szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 

területén tevékenykedik. A támogatási kérelmeket benyújtó vállalatok 60 százaléka mikro-, 26 százaléka kis-, 10 százaléka közepes vállalkozás, mintegy négy százaléka nagyobb cég. A munkavállalók száma azonban ezzel ellentétes képet mutat, többségük nagyvállalatoknál dolgozik. 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a bértámogatást akkor lehet igénybe venni, ha a munkáltató nem tudja teljes munkaidőben foglalkoztatni a dolgozóit. Azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje 50 százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár 100 ezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek, akiknél eléri a részmunkaidő az 50 százalékot, azoknál a támogatási összeg legfeljebb 75 ezer forint.  

Rendkívüli álláskeresési támogatás

bevezetését jelentették be a budapesti DK-s polgármesterek. Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta, 

a munkájukat a koronavírus-járvány idején elveszített embereknek szánt juttatás mértéke 57-120 ezer forint. 

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy a kormány semmiféle támogatást nem ad azoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat, pedig máshol Európában a fizetésük 70-90 százalékát kapják az emberek. 

link Forrás

A DK polgármesterei eddig is átvették a kormány sok feladatát, maszkot osztottak, otthonápolási támogatást vezettek be, és most újabb ügyben tesznek így - jelentette ki. 

  • Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármester hangsúlyozta, hogy nem minden kerület egyforma: eltérő mértékben érinti őket a járvány miatti gazdasági visszaesés, és mások a pénzügyi lehetőségeik is. Anyagi helyzettől függően 57-120 ezer forintot adnak a DK-s budapesti kerületek. 
  • Kiss László III. kerületi polgármester szerint ez a sokadik olyan intézkedés, amelyet a kormány helyett hoznak meg, annak ellenére, hogy a kabinet folyamatosan „kivérezteti” őket, pénzt von el. Ők nem hagyják magukra a polgáraikat, törődnek a várossal. 
  • László Imre XI. kerületi polgármester azt kérte, hogy más vezetők is kövessék a példájukat, Budapest valamennyi kerületében vezessenek be rendkívüli álláskeresési támogatást. 
  • Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester szintén kiemelte, hogy ők vigyáznak a fővárosra. Azoknak adnak támogatást, akik az elmúlt hetekben, hónapokban veszítették el az állásukat. 
  • Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester azt mondta, hogy nincs olyan budapesti kerület, amelyet ne árasztottak volna el a frissen munkanélkülivé vált lakosoktól érkező levelek. Az emberek úgy érzik, hogy a kormány cserben hagyta őket - vélekedett.

(MTI)