Három gyerek halt meg New Yorkban a koronavírussal összefüggő rejtélyes szövődményekben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

New York állam kormányzója, Andrew M. Cuomo szombaton jelentette be, hogy eddig három New York-i gyerek veszítette életét, további 73 pedig megbetegedett a koronavírussal összefüggő rejtélyes tünetek következtében, melyekre a hét első felében figyeltek fel először, írja a New York Times

A betegeknél a bőr, a szemek, a vérerek és a szív hirtelen és heves gyulladása fordulhat elő, és vannak gyerekek, akiket lélegeztetőgépre kellett tenni emiatt. A betegség tünetei hasonlítanak a rendkívül ritka és súlyos gyermekbetegség, a Kawasaki-betegség tüneteire, amely egy hirtelen kialakuló, a teljes szervezetet érintő gyulladásos betegség. 

Cuomo elmondása szerint ez a betegség eddig három fiatal New York-i életét követelte, és egy új helyzettel kell most szembenézzenek. Mint a lap eddig írja, koronavírus ugyanis eddig ritkán váltott ki súlyos tüneteket a gyerekeknél, még abban az államban is, ahol már több mint 21 ezer áldozata van már a járványnak.  A három bejelentett haláleset előtt mindössze négy 10 évesnél fiatalabb gyerek halt meg a koronavírus miatt. A kormányzó szerint nem elképzelhetetlen, hogy már az ő esetükben is e tünetegyüttes lehetett az ok, ezzel kapcsolatban vizsgálatokba kezdenek. 

A rejtélyes tünetegyüttes már több amerikai államban is felbukkant, ahogy legalább ötven európai fertőzöttről is tudni. Coumo elmondása szerint a gyerekek nem mutatták a koronavírus jellegzetes tüneteit, amikor a rosszullétük után a kórházba kerültek, de szervezetükben kimutatták a vírust. 

Az államban most kutatások indulnak, hogy kiderítsék, pontosan mi okozza a megbetegedéseket. A betegség egyik áldozata egy ötéves gyerek volt, a másik kettő áldozatról nem közöltek még részleteket. 

A kormányzó egyben arra kérte a szülőket, hogy figyeljenek oda, ha a gyerekeiknél 
hosszan tartó láz, súlyos hasi fájdalom, mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy ha a bőr színének megváltozását tapasztalják. 

A tünetegyüttesről egyelőre kevesen tudnak az orvosok, a feltételezések szerint a gyerekekre azért jelenthet nagyobb veszélyt, mert még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszerük. De azt egyelőre nem tudni, hogy min múlik, melyik gyerekeknél alakulhat ki ez, és kinél nem. A megbetegedett gyerekek korábban egészségesek voltak, és nincs jele annak, hogy a szindróma a családjukban másnál is megjelent volna. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér