„A fogyatékkal élők most sem maradnak egyedül”

társadalom
2020 május 11., 07:46
comments 5

„A Rehab Critical Mass résztvevőit nem tarthatja vissza a koronavírus vagy a karantén: a fogyatékkal élők és a velük szimpatizálok ebben az évben is találkoznak, csak egy kicsit másképp” - olvasható az „alulról építkező társadalmi mozgalom” közleményében.

Az eddigi öt „vidám felvonulás” során több száz ember ment végig a belvároson, hogy felhívja a figyelmet a mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek életének jobbá tételéhez szükséges intézkedések hiányára, elégtelenségére. Illetve hogy egyáltalán láthatóvá váljon ez a nagyon is népes társadalmi csoport, hiszen ahogy friss közleményükben írják: Magyarországon a fogyatékkal élő emberek száma – egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint - 457.000 fő, vagyis családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva mintegy 1,8 millió embert közvetlenül érint például az akadálymentesítés, az integráció, a rehabilitáció kérdése, a támogatószolgálat továbbfejlesztése, lakóotthonok- és munkalehetőségek biztosítása.

Résztvevők az ötödik Rehab Critical Masson 2018. október 14-én
photo_camera Résztvevők az ötödik Rehab Critical Masson 2018. október 14-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A szervezők szerint a veszélyhelyzet idején különösen fontos, hogy senki ne érezze magát egyedül, ezért úgy döntöttek, idén online Rehab Critical Mass lesz.

Ehhez először is felhívást tettek közzé, rövid videókat vártak, amiben bárki elmondhatja, számára mi a legnagyobb lemondás a karantén alatt, mi a legfontosabb hozadéka a bezártságnak, mi lesz az első dolga, ha véget ér, és mit üzen azoknak, akik nehezen viselik. Az alapítvány ügyvezetője, Surányi Judit azt mesélte a 444-nek, hogy jó sok, 50-60 videó érkezett be, fogyatékkal élők és ismert emberek, színészek osztották meg velük, hogyan töltik a napjaikat. A május 17-ei élő online esemény első részében ezekből vetítenek válogatást.

A második rész pedig egy páratlan lehetőség: a résztvevők választhatnak nyolc Zoom-szoba közül, ahol különböző szakemberek, a legaktívabb hazai és nemzetközi szervezetek képviselői várják a kérdéseket és adják az ötleteket. Ott lesz például a Magyar EMDR Egyesület, az Ébredések Alapítvány, a Kék Pont vagy éppen a SUHANJ!

Surányi Judit azt is hangsúlyozza, hogy most, amikor mindenki próbál eligazodni a videókonferenciák világában, ez az online esemény egyben „akadálymentesítő projekt”, amivel a fogyatékkal élőkhöz is közelebb lehet hozni a netes érintkezés ilyenkor különösen hasznos formáit.

Idén nem lesz piknik a Clark Ádám téren, de egy gombnyomással olyan embereket sikerülhet közelebb hozni egymáshoz, akiknek eddig nem volt lehetőségük beszélgetni, találkozni.

Ez az alapítvány honlapja sok hasznos infóval, ez meg a Facebook-esemény:

Vasárnap 6 óra, #nemvagyunkegyedül

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.