Csőd szélén a repesztéses fúrás legendás vállalata

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Csődeljárás megindítását fontolgatja önmaga ellen a repesztéses fúrás úttörője, az amerikai Chesapeake Energy. Ez volt az a társaság, amelyik a 2000-es évek elején először kezdett nagy mennyiségben palagáz, majd pedig palaolaj kitermelésébe. A repesztéses technológiával végzett fúrások olyan mezők gázát és olaját tették elérhetővé, amelyek korábban kitermelhetetlennek tűntek. 

A technológia azóta gyorsan elterjedt az USA-ban, és óriási lendületet adott a földgáz- és olajtermelésnek. Az ilyen termelés azonban költségesebb, mint a hagyományos technológiájú, ezért az energiaárak mostani zuhanása óriási károkat okozott az amerikai termelőknek. 

Palaolaj mezőFotó: DAVID MCNEW/AFP

A Chesapeake ráadásul már a járvány előtt is rossz helyzetben volt. Korábban agresszívan vásárolta fel a mezőket, ettől nagyon eladósodott, és az utóbbi években már csak a mezők eladogatásával tudta törleszteni a hiteleit. 

A mostani árzuhanás végképp betett a cégnek, és ha valami csoda nem történik, akkor a legendás vállalat - ami sokáig a környezetvédők célkeresztjében is volt - hamarosan bezár. Áprilisban már elküldték a dolgozóik 13 százalékát, és a cég 21 csúcsmenedzsere között szétosztottak 25 millió dollárt, hogy mondjanak le minden bónuszukról és prémiumukról, amelyek a szerződéseikben szerepeltek.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér