Csőd szélén a repesztéses fúrás legendás vállalata

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csődeljárás megindítását fontolgatja önmaga ellen a repesztéses fúrás úttörője, az amerikai Chesapeake Energy. Ez volt az a társaság, amelyik a 2000-es évek elején először kezdett nagy mennyiségben palagáz, majd pedig palaolaj kitermelésébe. A repesztéses technológiával végzett fúrások olyan mezők gázát és olaját tették elérhetővé, amelyek korábban kitermelhetetlennek tűntek. 

A technológia azóta gyorsan elterjedt az USA-ban, és óriási lendületet adott a földgáz- és olajtermelésnek. Az ilyen termelés azonban költségesebb, mint a hagyományos technológiájú, ezért az energiaárak mostani zuhanása óriási károkat okozott az amerikai termelőknek. 

Palaolaj mezőFotó: David McNew/Getty Images/AFP

A Chesapeake ráadásul már a járvány előtt is rossz helyzetben volt. Korábban agresszívan vásárolta fel a mezőket, ettől nagyon eladósodott, és az utóbbi években már csak a mezők eladogatásával tudta törleszteni a hiteleit. 

A mostani árzuhanás végképp betett a cégnek, és ha valami csoda nem történik, akkor a legendás vállalat - ami sokáig a környezetvédők célkeresztjében is volt - hamarosan bezár. Áprilisban már elküldték a dolgozóik 13 százalékát, és a cég 21 csúcsmenedzsere között szétosztottak 25 millió dollárt, hogy mondjanak le minden bónuszukról és prémiumukról, amelyek a szerződéseikben szerepeltek.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!