Hitlerhez hasonlította Merkelt, majd lemondott Málta finnországi nagykövete

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Michael Zammit Tabona (b) nagyköveti megbízólevele átadásakor Sauli Niinistö finn elnökkel 2014-ben,Fotó: Máltai Külügyminisztérium - közkincs

Lemondott posztjáról Michael Zammit Tabona, Málta finnországi nagykövete, miután egy Facebook-posztjában Adolf Hitlerhez hasonlította Angela Merkelt.

"Hetvenöt éve megállítottuk Hitlert. Ki fogja megállítani Angela Merkelt? Ő beteljesítette Hitler álmát Európa ellenőrzéséről" - írta Zammit Tabona a második világháború lezárásának évfordulóján. A posztját ugyan azóta törölte, de ez nem volt elég, távoznia is kellett posztjáról.

Evarist Bartolo, Málta külügyminisztere ezután még azt is jelezte, hogy formálisan is elnézést fognak kérni Németországtól. Bartolo azt mondta a Times of Maltának, hogy amint értesült Zammit Tabona posztjáról, fel is szólította a nagykövetet, hogy azonnal távolítsa el. Maga a nagykövet eddig nem kommentálta a történteket. Zammit Tabona a BBC beszámolója szerint nem karrierdiplomata, politikai kinevezettként lett finnországi nagykövet 2014-ben.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!