Holland tudósok szerint egy herében termelődő enzim kiszolgáltatottabbá tesz a koronavírussal szemben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A groningeni orvosi egyetem kutatói úgy vélik, hogy rájöttek, miért hal bele több férfi a koronavírusba, mint nő. Szerintük a vírus könnyebben támadja meg sikerrel a férfiak sejtjeit. 

Egy angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) nevű anyaghoz kötődve jut be a koronavírus a megtámadott sejtekbe. Ez az enzim a sejtek felszínén van jelen, és a férfiak szervezetében több ilyen enzim termelődik, mint a nőkében. 

Az enzim az emberek tüdejében van leginkább jelen, de a szívben, vesékben és különösen nagy mennyiségben a herékben is. Utóbbi miatt a férfiak szervezetében magasabb az enzim koncentrációja, mint a nőkében.

Az enzimet a hollandiai kutatók eredetileg szívbetegek vérében kezdték vizsgálni, még a járvány kitörése előtt, de amikor kiderült, hogy az ACE2-nek kulcsszerepe van a vírus sejtekbe jutásakor, akkor vírus terjedésének szempontjából és végignézték az adataikat.

"Amikor rájöttünk, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 szintje sokkal magasabb a férfiakban, mint a nőkben, rájöttem, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért halnak bele nagyobb valószínűséggel a Covid-19-be, mint a nők" - mondta Iziah Sama, az egyik kutató. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!