Holland tudósok szerint egy herében termelődő enzim kiszolgáltatottabbá tesz a koronavírussal szemben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A groningeni orvosi egyetem kutatói úgy vélik, hogy rájöttek, miért hal bele több férfi a koronavírusba, mint nő. Szerintük a vírus könnyebben támadja meg sikerrel a férfiak sejtjeit. 

Egy angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) nevű anyaghoz kötődve jut be a koronavírus a megtámadott sejtekbe. Ez az enzim a sejtek felszínén van jelen, és a férfiak szervezetében több ilyen enzim termelődik, mint a nőkében. 

Az enzim az emberek tüdejében van leginkább jelen, de a szívben, vesékben és különösen nagy mennyiségben a herékben is. Utóbbi miatt a férfiak szervezetében magasabb az enzim koncentrációja, mint a nőkében.

Az enzimet a hollandiai kutatók eredetileg szívbetegek vérében kezdték vizsgálni, még a járvány kitörése előtt, de amikor kiderült, hogy az ACE2-nek kulcsszerepe van a vírus sejtekbe jutásakor, akkor vírus terjedésének szempontjából és végignézték az adataikat.

"Amikor rájöttünk, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 szintje sokkal magasabb a férfiakban, mint a nőkben, rájöttem, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért halnak bele nagyobb valószínűséggel a Covid-19-be, mint a nők" - mondta Iziah Sama, az egyik kutató. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér