Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Évtizedeken át 4800-5500 párból állt a hazai fehérgólya-állomány, ám a legutóbbi, 2019-ben végzett ötévenkénti összesítés alapján ez most 3900-4200 párra csökkent, írja kimerítően informatív közleményében a Magyar Madártani Egyesület.

Az egyesület munkatársai és önkéntesei 2019-ben 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek, mely során 2952 fiókát nevelő, és 588 valamilyen ok miatt sikertelen gólyapárt találtak. 82 pár nélküli madár é 1396 lakatlan fészek mellett 2358 olyan fészektartót is számba vettek, amelyeken már nincs fészekanyag. A felmérésből kimaradt településeket is beleszámolva becslik 3900-4200 párra a hazai állomány nagyságát.

Ez drámai csökkenést jelent a korábbi évtizedek átlagához képest. Magyarországon 1974 óta jellemzően ötezer körüli gólyapárt számoltak össze, ekkor stabilizálódott az állomány az előző másfél évtized meredek veszteségei után - a negyvenes években még 15-16 ezer pár fehér gólya költött a mai Magyarország területén.

Ennél is megrázóbb adat, hogy Budapesten és környékén - a budai hegyvidéken, illetve Vác felé az elmúlt húsz évben teljesen eltüntek a gólyák, melyek száma a Dráva mentén és a somogyi dombságban is nagyon megcsappant. Jelentősen növekedett a számuk Szeged és Debrecen környékén.

A gólyák számának megcsappanásában nagy szerepet játszik hagyományos fészkelőhelyeik eltűnése. Az MME közleménye szerint a gólyák eredendően magas fákon fészkeltek, ezek eltúnésével szoktak át a nédfedeles háztetőkre és a szénakazlakra, majd ezek eltúnésével a villanyoszlopokra. Ez utóbbi váltás már megtizedelte az állományt, amit megviselt táplálkozóhelyeik elvesztése is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér