A fővárosi vezetés megkérdezése nélkül készül a Budapest 2030 fejlesztési terv

Budapest
2020 május 12., 11:07

"A Budapest 2030 fejlesztési tervet közösen készíti el a főváros és a kormány és ebben a mindenkori főpolgármesternek vétó joga van," állapodott meg Tarlós István akkori főpolgármester és a  Miniszterelnökséget vezető miniszter még 2018. novemberében. A terv nem készült el a vállalt határidőre, írói nem is egyeztettek róla a Karácsony Gergely vezette új városvezetéssel, írja a Magyar Narancs. 

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. közbeszerzésén egyetlen induló vett részt, a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. - CreaCity Kft.- HÉTFA Elemző Központ Kft. konzorcium 600 millió forintért vállalta a terv elkészítését. Mivel a pályázati dokumentációban szereplő március 30-i határidő lejárt, a Magyar Narancs megkereste a Vitézy Dávid által vezetett Budapest Fejlesztési Központot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy

“számos részanyag összessége, amelyek a fővárossal együttműködésben készülnek. A hónapok óta zajló szakmai munka folyamatosan mutatta meg a fejlesztési szükségleteket." 

A BFK állításával szemben a budapesti önkormányzat viszont azt válaszolta, hogy nincs semmilyen együttműködés. 

"Mióta Karácsony Gergely a főpolgármester, azóta kért a Főpolgármesteri Hivatal betekintést a készülő Budapest 2030 Tervbe, de eddig még nem kaptunk erre lehetőséget. Így nem tudjuk, mi szerepel benne, hogyan készül, milyen céllal és milyen ütemezéssel és miben várnak tőlünk együttműködést, véleményt,"

közölte a Városháza.