Németország lazít a határokon, június közepétől minden ellenőrzés megszűnhet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Németország június 16-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzést a francia, svájci és osztrák határon. Szombattól azonban lazítanak a szabályokon, és csak véletlenszerű ellenőrzések lesznek, jelentette be Horst Seehofer belügyminiszter. A luxemburgi határon már most hétvégén feloldják a korlátozásokat. Azt mondta

a cél, hogy június közepétől szabadon lehessen utazni Európában, de ha szükséges lesz, ismét le fogják zárni a határt.A Deutsche Welle idézi Heiko Maas külügyminisztert is, aki szerint az uniós tagállamoknak koordináltan kellene megnyitniuk a határaikat. Azt mondta, nem muszáj mindenkinek egyszerre lépnie ezekben az ügyekben, de nem is szabad versenyezni egymással. 

A német-osztrák határFotó: FrankHoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance via AFP

Maas figyelmeztetett, hogy az utazás szabadsága ugyan valóban az európai projekt egyik alapeleme, de ez a biztonságos utazás szabadságát is jelenti. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!