A rohingyák zsúfolt menekülttáboraiba is betört a járvány

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Rohingya menekültek a mianmari határon a bangladesi Cox's Bazar körzetben.Fotó: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Igazolt koronavírusos fertőzöttet azonosítottak a bangladesi hatóságok az ország déli részén, a szomszédos Mianmarból elüldözött muszlim kisebbség, a rohingyák zsúfolt menekülttáboraiban. Az ország déli részén mintegy egymillió menekült él ilyen táborokban a Mianmarral szomszédos Cox's Bazar körzetben.

A körzetben egy helyi lakost is fertőzöttként azonosítottak. Mindkettejüket elkülönítették, és igyekeznek felkutatni a kontaktjaikat is.

A segélymunkások már jóideje figyelmeztetnek a járvány kitörésének veszélyére a nagyon túlzsúfolt, nem igazán higiénikus táborokban, ahol a népsűrűség négyzetkilométerenként negyvenezer főt is elérhet. Banglades a világ egyik legsűrűbben lakott országa, de ez a népsűrűség így is az országos átlag negyvenszerese. Ezekben a táborokban tíz négyzetméteres kunyhókban akár 12-en is élhetnek. (Via AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!