Recesszióba fordult a német gazdaság

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A 2008-9-es nagy pénzügyi válság óta a legsúlyosabb visszaesést okozták eddig a koronavírusjárvány és az azt kísérő korlátozások Németországban. A legfrissebb statisztikai kimutatások szerint az első negyedévben, melynek a nagyobb részében még nem is voltak életben kényszerintézkedések, 2,2 százalékot esett az ország GDP-je.

Az elemzők a második negyedévre ennél sokkal durvább visszaeséssel számolnak.

A német adat amúgy kedvezőbb a járvány által leginkább sújtott európai gazdaságok adatainál. Franciaországban az első negyedévben 5,8, Olaszországban 4,7 százalékot esett a GDP. Az, hogy Németországban kisebb a csökkenés mértéke, részben annak közönhető, hogy a német tartományok döntése alapján a gyárakat és az építkezéseket a kijárási korlátozások ellenére se kellett leállítani.

Magyarországon a KSH gyorsjelentése szerint az első negyedévben az előző évhez viszonyítva még bővült is a GDP, 2019 utolsó negyedévéhez mérten viszont már itthon is visszaesés volt, igaz, ennek mértéke csupán 0,4 százalék. Hogy ez az adat mennyivel rosszabb lesz majd a következő negyedévben, azt jelzi, hogy a KSH statisztikái szerint az első negyedév három hónapjából az első kettőben még negyedéves alapon is növekedés volt, vagyis a márciusi adat miatt fordult recesszióba az ország. Pedig kijárási korlátozásokat csak március második felében léptettek életbe. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó