Kivették a kormánypárt elnökét cikiző számot a lengyel közrádió toplistájából

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Cenzúrát, bolsevizmust vagy balgaságot kiáltanak sokan Lengyelországban, miután a Rádió 3 nevű közszolgálati csatorna eltüntette a honlapjáról a szokásos heti slágerlistáját, először, amióta csak a listát a hallgatók szavazatai alapján összeállítják. Az volt a baj listával, hogy az első helyezett múlt pénteken Kazik Staszewski dala, "A te fájdalmad nagyobb az enyimnél" lett, és ezt kínosnak érezhette a közrádió vezetése.

Az egyébként sramlit idéző, igen egyszerű nóta arról szól, hogy a lírai én a könnyeit törölgeti egy bezárt temető kapujánál, amikor limuzinnal beengednek valakit, aki odamehet kedves halottja sírjához. Lengyelországban mindenki érti, hogy a limuzinnal beengedett gyászoló Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS nevű párt elnöke, aki április 10-én annak ellenére látogatta meg 10 éve elhunyt ikertestvére sírját, hogy a temetők a kijárási korlátozás miatt zárva voltak, és ha már szervezett oda egy állami megemlékezést a testvére, az egykori államfő tiszteletére, akkor már az édesanyja sírját is meglátogatta ugyanabban a temetőben.

A rádió vezetője először azzal védekezett, hogy a toplista műsorvezetője csalt, és a szám csak negyedik lett a szavazatok alapján, és azért vették le a teljes listát a rádió honlapjáról, mert nem volt korrekt a sorrend. Csakhogy a rádió számos munkatársa cáfolta ezt a védekezést, és több műsorvezető is élő adásban jelentette be, hogy otthagyja a csatornát. 35 év után távozott a slágerlistát hetente összeállító lemezlovas is. 

Részlet a vitatott dal videóklipjéből.Fotó: Youtube

Ezután népszerű lengyel popzenészek sora jelentette ki, hogy nem engedi játszani a dalait a csatornán, és az ellenzéki politikusok azon háborogtak, hogy micsoda világ van Lengyelországban, ahol a közrádió vezetése ilyen idiótaságokkal foglalkozik, és visszaállítja a cenzúrát.

A történet legújabb fordulata pedig az, hogy a kormánypárt több magas rangú politikusa is elítélte a slágerlista eltüntetését. Miniszterek és a párt parlamenti frakciójának vezetője is azt mondták, hogy a dal ugyan szerintük barbár, ízléstelen, és nagyon rossz, de eltüntetni még rosszabb ötlet volt, mint felvenni.  (notes from poland)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér