Megkezdődött a magyar koronavírus-vakcina fejlesztése

Egészségügy
2020 május 21., 12:48

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint

"a két intézmény a közelmúltban Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést."

Az NNK jelenleg már 30-40 különböző személyből származó izolált Covid- 19 vírussal rendelkezik, ami kellő alapot biztosít a vakcinafejlesztéshez. A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. A hatékonyságvizsgálatokat követően kezdődhetnek meg az állatkísérletek, írják.

"Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása,"

zárul a közlemény. Az amerikai Moderna kedden közölte, hogy bíztatóan alakul a t a koronavírus elleni vaknicájuk az első emberkísérlete.