Megkezdődött a magyar koronavírus-vakcina fejlesztése

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint

"a két intézmény a közelmúltban Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést."

Az NNK jelenleg már 30-40 különböző személyből származó izolált Covid- 19 vírussal rendelkezik, ami kellő alapot biztosít a vakcinafejlesztéshez. A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. A hatékonyságvizsgálatokat követően kezdődhetnek meg az állatkísérletek, írják. 

"Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása,"

zárul a közlemény. Az amerikai Moderna kedden közölte, hogy bíztatóan alakul a t a koronavírus elleni vaknicájuk az első emberkísérlete.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó