Betiltották a ventilátorokat a vendéglátóhelyeken

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vendéglátó üzletben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható” - olvasható egy május 16-án kelt kormányrendeletben, vagyis „a belső levegőkeringetésű berendezés használata tilos”. 

Erről a múlt vasárnap óta érvényben lévő tiltásról eddig nem nagyon lehetett hallani semmit, pedig nyilvánvalóan sokakat érinthet. A Magyar Nemzet pénteken szemlézte a VGF&HKL nevű szaklap hétfői cikkét, amely megpróbálta megfejteni a nem teljesen egyértelmű rendelkezést.

A legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventilátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján 

vendéglátó üzletekben ventilátorok nem használhatók 

- írja a szaklap, tiszta sor. A klímák kicsit bonyolultabb esetek.

„Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, melynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt radiátorokon keresztül.” Következtetés:

vendéglátó üzletben ezek a klímák sem használhatók.

A kormányrendelet egyik alpontja két kivételt fogalmaz meg, de ezek csak a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek hatályba. A tilalom nem terjed ki 

  • azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint 
  • az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

Nem szerepel a rendeletben, de a szaklap logikus felvetése szerint, mivel kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltják, ezért a légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedettnek.

A légkondi járványügyi veszélyeiről vita folyik, eddig egy kínai kutatócsoport érvelése volt a leglátványosabb.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó