Így terjesztette a koronavírust a légkondi légárama egy kantoni étteremben

járvány
2020 április 19., 03:27

Fontos tanulmány közölt kilenc kínai kutató az új koronavírus zárttéri terjedéséről. A kínai közegészségügyi intézet (Chinese Center for Disease Control and Prevention) kantoni (Guangzhou)  munkatársainak sikerült visszakövetniük egy fertőzési láncot, amely a dél-kínai megapolisz egyik éttermébe vezetett. Azonosítottak három családot, amely egyidőben tartózkodott az étteremben, és a három családból két héten belül tízen betegedtek meg koronavírustól.

Az egyik család (az ábrán A-val jelölt asztalnál ültek) egyébként Vuhanból, a járvány kiindulópontjából érkezett Kantonba. Az egészségügyi szakemberek minden részletre kiterjedő nyomozást végeztek, és kiderítették, hogy a Vuhanból érkezett család 2020. január 24-én tartózkodott az étteremben, pontosan 53 percig voltak egy légtérben az egyik (B), 73 percig a másik (C) családdal.

A Vuhanból érkezett család egyik tagján már az éttermi látogatás másnapján jelentkeztek a tünetek: köhögött, belázasodott, azonnal kórházba ment. Február 5-ig pedig a három családból összesen kilencen betegedtek meg: az A családból négy ember, a B-ből hárman, a C-ből ketten.

photo_camera Pirossal bekarikázva a megbetegedett emberek helye az éttermi helysiég alaprajzán, szintén pirossal a tünetek jelentkezésének dátuma. A1-el jelölték az eredeti vírusgazdát.

A 143 négyezetméteres éttermi helyiségben (az étterem maga többszintes, itt csak a harmadik emeleti helyiség történéseit vizsgálták)  aznap összesen 91-en tartózkodtak (8 fő személyzet, 83 vendég), ebből csak a már említett tíz személy lett beteg. (73 vendéget már akkor azonosított a kontaktuskutatás, és őket két hétre karaténban tartották.)

A kutatás lényegi megállapítása, hogy az összes fertőzés az étterem egyik légkondicionálójának légáramában történt, tehát feltehetően apró nyálcseppeket vitt magával az áramlat. Az eredeti terjesztő (A1-es beteg) asztalától semmivel sem voltak messzebb az E és F asztalok bizonyos vendégei, ők mégsem fertőzödtek meg, mert a légáramon kívül voltak. Szintén nem volt fertőzés a G jelű asztalnál, és attól a kijárat illetve a lépcsőház felé eső teremrészben, pedig ez is egy légtérben volt a vírushordozóval, de a helysiégnek ezen az oldalán egy másik légkondicionáló működött. (Az  ábra felső részén.)

A kínai kutatók hangsúlyozzák, hogy megállapításaikat még nem tudják komolyabb laboratóriumi kísérletekkel alátámasztani, illetve nem tudtak elvégezni minden kontrollvizsgálatot (főként azért, mert az egész kutatás tulajdonképpen utólagos nyomozás, rekonstrukció volt), de az így bemutatott eredmények annyira egyértelműek és látványosak, hogy alighanem érdemes figyelembe venni a koronavírusos cseppfertőzések további kutatásában.

Korábban a 444-en is beszámoltunk számos kísérletről és elméletről,a mely a koronavírus cseppfertőzéses terjedését próbálta megmagyarázni. A hatékony védekezés szempontjából – amíg nincs gyógymód vagy vakcina – nagyon fontos lenne pontosabban tudnunk, miképpen juthat át a koronavírus egyik emberről a másikra a levegőn keresztül. Alighanem a kantoni kutatás tapasztalatait is felhasználhatják majd a közösségi terek biztonságosabb légtechnikai tervezésében.

Kínában Hupej tartomány után, ahol 68 128 fertőzöttje és 4512 halálos áldozata volt a járványnak a hivatalos adatok szerint, Kanton államban terjedt el legjobban az új koronavírus, de itt is csak 1579 fertőzöttet és mindössze 8 halálos áldozatot regisztráltak.