Nagyot csökkent a családok fizetőképessége a járvány miatt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Jelentősen csökkent a magyar háztartások fizetőképessége a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt. Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. fizetőképességi indexe az idei első negyedévben az elmúlt 5 év legalacsonyabb értékét vette fel. A GDP 15, a foglalkoztatottság 8 százalékkal is csökkenhetett egy hónap alatt.

A két kutatóintézet negyedévente számolja ki az úgynevezett lakossági fizetőképességi indexet (LFI), ami a háztartások pénzügyi helyzetét és anyagi biztonságát mutatja be olyan változók alapján, mint például a jövedelmek szintje és a megélhetési költségek. 

Vagyis ennek az értéke közvetlenebbül tükrözi azt, hogy egy ember mit érez meg a gazdasági helyzetből, mint mondjuk az egy főre jutó GDP-adat vagy egyéb makrogazdasági mutató. 

Mivel a magyar gazdaság helyzete évek óta stabil, ez az index értékében is tükröződött, így az 4-5 éven át folyamatosan emelkedett, majd tavaly év közepén tetőzött, de azután sem csökkent jelentősen. 

A kutatók az idei első negyedév végén is kiszámolták az indexet, amin ekkor még éppen nem érződött igazán a vírus miatti gazdasági visszaesés hatása, hiszen a magasnak számító 41,6-es értéken állt. 

Az Intrum és a GKI szakértői ezért április végén megismételték az adatfelvételeket és újraszámolták az indexet. 

Az eredmény megrendítő lett: a pár héttel korábbi felméréshez képest az index értéke 22 ponttal zuhanva 18,9 lett. Ekkora esést sosem produkált még ez a mutató.