Nagyot csökkent a családok fizetőképessége a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jelentősen csökkent a magyar háztartások fizetőképessége a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt. Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. fizetőképességi indexe az idei első negyedévben az elmúlt 5 év legalacsonyabb értékét vette fel. A GDP 15, a foglalkoztatottság 8 százalékkal is csökkenhetett egy hónap alatt.

A két kutatóintézet negyedévente számolja ki az úgynevezett lakossági fizetőképességi indexet (LFI), ami a háztartások pénzügyi helyzetét és anyagi biztonságát mutatja be olyan változók alapján, mint például a jövedelmek szintje és a megélhetési költségek. 

Vagyis ennek az értéke közvetlenebbül tükrözi azt, hogy egy ember mit érez meg a gazdasági helyzetből, mint mondjuk az egy főre jutó GDP-adat vagy egyéb makrogazdasági mutató. 

Mivel a magyar gazdaság helyzete évek óta stabil, ez az index értékében is tükröződött, így az 4-5 éven át folyamatosan emelkedett, majd tavaly év közepén tetőzött, de azután sem csökkent jelentősen. 

A kutatók az idei első negyedév végén is kiszámolták az indexet, amin ekkor még éppen nem érződött igazán a vírus miatti gazdasági visszaesés hatása, hiszen a magasnak számító 41,6-es értéken állt. 

Az Intrum és a GKI szakértői ezért április végén megismételték az adatfelvételeket és újraszámolták az indexet. 

Az eredmény megrendítő lett: a pár héttel korábbi felméréshez képest az index értéke 22 ponttal zuhanva 18,9 lett. Ekkora esést sosem produkált még ez a mutató. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér