Porig égett Mississippiben egy templom, melynek lelkésze nem volt hajlandó betartani a koronavírusos korlátozásokat

külföld
2020 május 22., 16:21

Az amerikai Mississippi államban lévő Holly Springs városkájában égett porig a héten egy templom, és a rendőrség most gyújtogatás miatt nyomoz, miután az épület romjai mellett egy festékszóróval felfújt üzenetet találtak.

A New York Times beszámolója szerint az üzenet a “Bet you stay home now you hypokrits” volt, azaz hogy 'Fogadjunk, hogy most már otthon maradtok, képmutatók' és arra utalhatott, hogy a templom hitközsége nem vette komolyan a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat.

photo_camera Fotó: Marshall County Sheriff's Office

A pünkösdi-karizmatikus mozgalomhoz tartozó egyház helyi vezetése korábban be is perelte a mindössze nyolcezer lakosú várost, mivel úgy vélték, hogy a kijárást korlátozó rendelettel megsértették az egyházuk szabad vallásgyakorlásához való jogát, és jogsértően akadályozzák a híveket abban, hogy megjelenjenek a templomban.

A tűz szerdán ütött ki, és az épület gyakorlatilag teljesen leégett. Utána került elő a felirat, mely mellett az amerikai ateistamozgalom logója is feltűnt.

Mississippi állam kormányzója, a republikánus Tate Reeves Twitteren írt arról, hogy összetört a szívük és dühösek a tűz miatt. „Mit tesz ez a járvány velünk? Imádkoznunk kell ezért az országért” – írta még ki mellé.

A rendőrség egy festékes bödönt, illetve egy elemlámpát is talált a közelben. Gyanúsított egyelőre nincs, de komoly erőket megmozgatva indult el a nyomozás.

A templom lelkésze, Jerry Waldrop hangos kritikusa a korlátozó intézkedéseknek, többek között a város vezetőségét is számon kérte egyszer, majd pedig beperelte a várost. Ugyanakkor a bíróság nem nekik adott igazat: a múlt heti döntése szerint az egyház túlzottan vakmerően járt el, amikor nem vették kellően figyelembe a járvány okozta egészségügyi kockázatot.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok számos államában zajlottak komoly viták arról, hogy lehessen-e vallási eseményeket megtartani. Minnesota államban például több felekezet annak ellenére tartott a héten miséket, hogy a kormányzó kifejezetten ellenezte ezt.