Porig égett Mississippiben egy templom, melynek lelkésze nem volt hajlandó betartani a koronavírusos korlátozásokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai Mississippi államban lévő Holly Springs városkájában égett porig a héten egy templom, és a rendőrség most gyújtogatás miatt nyomoz, miután az épület romjai mellett egy festékszóróval felfújt üzenetet találtak. 

A New York Times beszámolója szerint az üzenet a “Bet you stay home now you hypokrits” volt, azaz hogy 'Fogadjunk, hogy most már otthon maradtok, képmutatók' és arra utalhatott, hogy a templom hitközsége nem vette komolyan a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat. 

Fotó: Marshall County Sheriff's Office

A pünkösdi-karizmatikus mozgalomhoz tartozó egyház helyi vezetése korábban be is perelte a mindössze nyolcezer lakosú várost, mivel úgy vélték, hogy a kijárást korlátozó rendelettel megsértették az egyházuk szabad vallásgyakorlásához való jogát, és jogsértően akadályozzák a híveket abban, hogy megjelenjenek a templomban. 

A tűz szerdán ütött ki, és az épület gyakorlatilag teljesen leégett. Utána került elő a felirat, mely mellett az amerikai ateistamozgalom logója is feltűnt. 

Mississippi állam kormányzója, a republikánus Tate Reeves Twitteren írt arról, hogy összetört a szívük és dühösek a tűz miatt. „Mit tesz ez a járvány velünk? Imádkoznunk kell ezért az országért” – írta még ki mellé. 

A rendőrség egy festékes bödönt, illetve egy elemlámpát is talált a közelben. Gyanúsított egyelőre nincs, de komoly erőket megmozgatva indult el a nyomozás. 

A templom lelkésze, Jerry Waldrop hangos kritikusa a korlátozó intézkedéseknek, többek között a város vezetőségét is számon kérte egyszer, majd pedig beperelte a várost. Ugyanakkor a bíróság nem nekik adott igazat: a múlt heti döntése szerint az egyház túlzottan vakmerően járt el, amikor nem vették kellően figyelembe a járvány okozta egészségügyi kockázatot. 

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok számos államában zajlottak komoly viták arról, hogy lehessen-e vallási eseményeket megtartani. Minnesota államban például több felekezet annak ellenére tartott a héten miséket, hogy a kormányzó kifejezetten ellenezte ezt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér