Közmunkára ítéltek rémhírterjesztésért két békéscsabai férfit

bűnügy
2020 május 22., 06:03

Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken közleményben a Békés Megyei Főügyészség az MTI-t.

Egy 32 éves békéscsabai férfi különböző hírekből származó cikkrészletek és fényképfelvételek összeszerkesztésével létrehozott, valótlan tartalmat tett közzé egy weboldalon február 2-án. A köznyugalom megzavarására alkalmas, közveszéllyel járó esemény bekövetkezéséről szóló írás szerint Magyarországon koronavírussal fertőzött, lázas betegeket találtak Ferihegyen, akiket izolációs ruhába öltözött egészségügyi dolgozók vittek el és helyeztek karanténba.

A cikket a legnagyobb közösségi portál egyik csoportjában megosztotta. Egy 34 éves battonyai férfi, aki ennek az oldalnak az adminisztrátora, a bejegyzést nem törölte. Az egymással ismerősi kapcsolatban lévő férfiak különböző weboldalakon rendszeresen megjelentettek nem ellenőrzött forrásból származó írásokat jövedelemszerzés érdekében. A bíróság csütörtökön közveszéllyel fenyegetés bűntettében bűnösnek találta őket,

a fiatalabb férfit 250 óra, míg társát 150 óra közérdekű munkára ítélték. Az ítélet jogerős.

Szintén péntek délelőtt közölte az V. és XIII. kerületi ügyészség, hogy vádat emelt egy férfi ellen, aki álhíreket közölt a koronavírus-járvány magyarországi megjelenéséről januárban.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleménye szerint a 30 éves férfi saját - megtévesztően egy kereskedelmi televízió híradójának weboldalára hasonlító - honlapján valótlan tényeket közölt valós újságcikként feltüntetve.

A vádlott arról írt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentette, Magyarországon megjelent a vírus, többen meg is haltak, és a külügy tájékoztatása szerint az összes Kínába tartó repülőgépjáratot törölték.

A férfi a szövegbe megtévesztő képeket ágyazott, és a cikkeket megjelentette a közösségi médiában is, ahol azokat több ezren megosztották. A közzétett cikkek és az azokban található, pánikkeltésre alkalmas álhírek a magyar lakosság nagyobb csoportjához jutottak el, az emberekből zavart és nyugtalanságot váltottak ki - írta a fővárosi főügyész. Hozzátette: a férfi célja az volt, hogy a honlapon elhelyezett hirdetések után bevételt szerezzen, amelynek összege a kattintások számától függött.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a férfit azonosította és gyanúsítottként hallgatta ki. A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a férfi ellen

köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett közveszéllyel fenyegetés miatt

vádat emelt, és indítványozta, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottra tárgyalás nélkül, büntetővégzésben szabjon ki felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést.