Amikor a brit miniszterelnök jobbkeze megtudta, hogy koronavírusos, a szintén lázas feleségével és a kisfiával együtt elutazott a szüleihez

POLITIKA
2020 május 23., 07:25

A brit sajtó- és lesifotósok nagy napja volt, amikor március 27-én, nem sokkal azután, hogy kiderült, Boris Johnson miniszterelnök koronavírusos, egyszer csak kinyílt a Downing Street 10-es rezidencia kapuja, amin nem más, mint Dominic Cummings, Johnson ellentmondásos, az ellenzék által démonizált, de sok tory által is rühellt populista főtanácsadója lépett ki. A riporterek azért örülhettek, mert Cummings a kapun kilépve szó szerint elszaladt, mint egy nyúl, remek fotó- és videótémát szolgáltatva.

Így:

link Forrás

Most az a téma, hogy kiderült, hová is futott aznap Cummings, aki már csak a munkája miatt is Londonban lakik.

Hát nem Londonba, hanem az attól 425 kilométerre fekvő Durhamba.

A dolog úgy lepleződött le, hogy a sajtó gyanakodni kezdett, hogy a kormány miért nem árulta el, hogy a koronavírus tüneteit mutató, de a főnökével ellentétben kórházba végül nem kerülő Cummings hol töltötte a házi karanténját és a gyógyulás idejét. Ezután kutatva jutottak el Cummings szülővárosa, Durham rendőrségéhez, akik elárulták, hogy március 31-én intézkedniük kellett Cummings szüleinek a házánál. Egy állampolgár ugyanis bejelentést tett aznap, miszerint a politikus tudomása szerint megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat, Londonból a településre utazott és egy ideje ott tartózkodik. A rendőrök kimentek a megadott címre, ahol tényleg megtalálták a ház egyik részében önmagát állítása szerint elszigetelő politikust, akit, a családtagjaival együtt figyelmeztettek a karanténra vonatkozó előírásokra.

A Guardian információi szerint Cummingsot április 5-én délután hat tájban, öt nappal a rendőrségi bejelentés után, és egy héttel azután, hogy a vírusfertőzés tüneteit magán tapasztalva karanténba vonult, a szülei házának kertjében látták egy öt év körüli kisfiúval, valószínűleg a fiával. Két órával azelőtt, hogy bejelentették volna, hogy a vele nagyjából egyidőben megfertőződött miniszterelnököt, akinek ő a legbizalmasabb tanácsadója, kórházba kellett szállítani.

A bál tehát most nemcsak amiatt áll, hogy a politikus megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, hanem mert tüneteket produkáló, valószínű fertőzöttként tette ezt, miközben veszélyeztetett korú idősekkel is érintkezhetett. A Liberális Demokraták és a skót nacionalisták vezetői már a lemondását követelik.

Cummings március 27-28-án kapta el a betegséget. A felesége pár napja részletesen megírta egy magazinnak, hogyan élték át a karantént, csak éppen eltitkolta, hogy hol történt mindez. Az események úgy rekonstruálhatók, hogy a Downing Street 10-ből a tanácsadó 27-én hazaszaladt, a felesége akkor már ugyanis koronavírusos tünetekkel feküdt otthon. Cummings is ekkor, 27-28-án kezdett tüneteket mutatni, lázas lett, ágynak esett és a felesége elbeszélése szerint úgy 10 napig feküdt ramaty állapotban, hogy akkortájban kezdjen jobban lenni, amikor a vele kábé egyidőben megfertőződő főnöke állapota drámaian rosszabodott és intenzív osztályra került. A jelek szerint amint a házaspár mindkét tagja lebetegedett, azonnal felkerekedtek és a gyerekkel együtt leköltöztek a nagyszülőkhöz.