Extrém pusztító volt a bozóttűz Ausztráliában, és a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban lehet számítani hasonlóakra

klímaváltozás
2020 május 25., 13:45

A 33 ember halálát, több mint háromezer otthon elpusztulását és több mint 10 millió hektárnyi bozót leégését okozó tüzeket évekkel előre megjósolta az ausztrál meteorológiai ügynökség, és a jövőben csak arra lehet számítani, hogy hasonló intenzitású és léptékű tüzek gyakoribbak lesznek. Többek között ez derült ki az országos léptékű katasztrófa miatt indított vizsgálóbizottság első, hétfői meghallgatásain.

photo_camera Fotó: SAEED KHAN/AFP

A Guardian beszámolója szerint a meteorológiai ügynökség klímaügyekért felelős vezetője, Karl Braganza arról beszélt a vizsgálóbizottság előtt, hogy nem egy egyszeri eseményről van szó: a 2003-as, canberrai tüzek óta az ország minden részén voltak már olyan jelentős tűzesetek, melyek alapvetően megkérdőjelezték azokat a módszereket, ahogy korábban felléptek a tüzek ellen.

A beszámoló szerint az első meghallgatási nap fókuszában a klímaváltozás kérdése volt, annak ellenére is, hogy a miniszterelnök Scott Morrison februárban jelezte, hogy a bizottság leginkább a tüzek mérséklésének témájával és az alkalmazkodás kérdésével kéne majd foglalkozzon. Branganza szerint mind a kílmamodellek, mind az időjárási előrejelzések képesek voltak már az év közepén előrejelezni, hogy mennyire súlyos tűzszezon vár az országra.

photo_camera Fotó: PETER PARKS/AFP

Helen Cleugh klímakutató is arról beszélt a meghallgatáson, hogy az egyre szélsőségesebbé váló El Niño és a La Niña, illetve az indiai-óceáni dipólus miatt arra lehet számítani, hogy egyre többször fognak előfordulni szélsőséges időjárási események Ausztráliában. Szerinte a klímaváltozás miatt a múltbeli tapasztalatok egyszerűen nem adnak többé támpontot a jövőbeli folyamatokkal és kockázatokkal kapcsolatban.

A megfigyelések szerint a bozóttüzek egyes államokban már augusztus során megjelennek, három hónappal korábban van, mint ahogy az ötvenes években történt.