Svédországban is megugrott áprilisban a munkanélküliség

z előző havihoz képest 1,1 százalékponttal, az egy évvel korábbihoz képest két százalékponttal emelkedett áprilisban a munkanélküliség Svédországban. Ott amúgy egyedi megközelítéssel próbálkoztak a járvány megfékezésére, sokkal enyhébb korlátozásokat vezettek csak be, mint a világ más, járvány sújtotta országaiban, részben azért, hogy ne bénuljon meg a gazdaság.

Közösségi távolságtartásra figyelmeztető matrica Stockholm belvárosában.Fotó: Henrik Montgomery/AFP

A kísérlet ezek szerint minden téren kudarcot vallott: a munkanélküliségi adatok alapján a járvány így is lefékezte a helyi gazdaságot, a korlátozások elmaradása miatt pedig a környező országoknál sokkal súlyosabban alakult a járványhelyzet is. Miközben az alapvető célját, vagyis azt, hogy elég nagy mennyiségben fertőződjenek meg emberek a nyájimmunitás kialakulásához, a kísérlet nem érte el: a mérések szerint a legsűrűbben lakott Stockholmban is csak hét százalék körüli az átfertőzöttségi ráta, amely alapján még az optimista becslések szerint se lehet húsz százaléknál nagyobb a fertőzésen átesettek aránya.

A legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 80 ezer svéd vesztette el az állását, a foglalkoztatottak száma pedig összesen 99 ezerrel csökkent.

A GDP az első negyedévben más európai gazdaságokhoz mérten még jól teljesített, de a szakértők szerint a második negyedévi eredmények kiábrándítóak lehetnek. Az első negyedévben éves szinten még 0,5 százalékos növekedést mértek, bár az előző negyedévhez képest már 0,3 százalékkal akkor is csökkent a GDP. A következő negyedéves adat a várakozások szerint már éves szinten is visszaesést mutathat.

A svéd kormány előrejelzése szerint az idén mintegy 7 százalékkal csökken a GDP, a második negyedév lehet a leggyengébb három hónap az évben. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér