Svédországban is megugrott áprilisban a munkanélküliség

2020 május 25., hétfő 9:12

z előző havihoz képest 1,1 százalékponttal, az egy évvel korábbihoz képest két százalékponttal emelkedett áprilisban a munkanélküliség Svédországban. Ott amúgy egyedi megközelítéssel próbálkoztak a járvány megfékezésére, sokkal enyhébb korlátozásokat vezettek csak be, mint a világ más, járvány sújtotta országaiban, részben azért, hogy ne bénuljon meg a gazdaság.

Közösségi távolságtartásra figyelmeztető matrica Stockholm belvárosában. Fotó: Henrik Montgomery/AFP

A kísérlet ezek szerint minden téren kudarcot vallott: a munkanélküliségi adatok alapján a járvány így is lefékezte a helyi gazdaságot, a korlátozások elmaradása miatt pedig a környező országoknál sokkal súlyosabban alakult a járványhelyzet is. Miközben az alapvető célját, vagyis azt, hogy elég nagy mennyiségben fertőződjenek meg emberek a nyájimmunitás kialakulásához, a kísérlet nem érte el: a mérések szerint a legsűrűbben lakott Stockholmban is csak hét százalék körüli az átfertőzöttségi ráta, amely alapján még az optimista becslések szerint se lehet húsz százaléknál nagyobb a fertőzésen átesettek aránya.

A legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 80 ezer svéd vesztette el az állását, a foglalkoztatottak száma pedig összesen 99 ezerrel csökkent.

A GDP az első negyedévben más európai gazdaságokhoz mérten még jól teljesített, de a szakértők szerint a második negyedévi eredmények kiábrándítóak lehetnek. Az első negyedévben éves szinten még 0,5 százalékos növekedést mértek, bár az előző negyedévhez képest már 0,3 százalékkal akkor is csökkent a GDP. A következő negyedéves adat a várakozások szerint már éves szinten is visszaesést mutathat.

A svéd kormány előrejelzése szerint az idén mintegy 7 százalékkal csökken a GDP, a második negyedév lehet a leggyengébb három hónap az évben. (Via MTI)