Gulyás: A kormány engedélyezi a trianoni megemlékezéseket

A Trianon századik évfordulója alkalmából ünnepi ülést tart az Országgyűlés, amin a köztársasági elnök mond majd beszédet, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfo sajtótájékoztatón. Orbán Viktor miniszterelnök is készül beszéddel, de annak időpontját és helyszínét Gulyás Gergely nem közölte. Hozzátette: 

Trianon 100. évfordulója miatt különleges szabályról döntött a kormány. Bár a gyülekezésre vonatkozó tiltás a veszélyhelyzettel szűnik meg június 20-án, engedélyezik, hogy június 3-7 között megtartsák a megemlékezéseket. 

Az Alkotmány utcai Trianon-emlékmű avatása viszont olyan jelentős tömeget érdekelne a miniszter szerint, hogy azt inkább augusztus 20-án adják majd át. 

Egyszer használatos műanyagok

Mégis betiltja az egyszer használatos műanyagokat jövő év júliusától a kormány, jelentette be Gulyás. Elmondása szerint Palkovics miniszter egyetlen hét alatt megoldotta a problémát, így a döntés nem veszélyeztet munkahelyeket. 

Iskolaőrség

Felállítja az iskolaőrséget a kormány. Gulyás ismertetése szerint mintegy 500 iskolában, köztük 140-150 szakiskolában fog működni a testület. Az iskolarendészek, akiket korábbi rendőrökből verbuválnak, a legsúlyosabb fegyelmi problémákkal küzdő intézményekben állandóan jelen lesznek. A tantestület részét képezik majd, fegyvert nem viselhetnek, de más kényszerítőeszközt alkalmazhat, tette hozzá. 

Ha kell, intézkedhet az iskolaőr,

mondta. Ugyanekkor 12 éves kortól büntetnék a pedagógus sérelmére elkövetett bűncselekményeket. 

Válaszok

Újságírói kérdésekre válaszolva jelentette ki a miniszter, hogy 

az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a védekezésből, de ebben a fővárosi önkormányzat a legkisebb mértékben érintett. Sem a gépjárműadót, sem az idegenforgalmi adót érintő változások nem érintik.

Gulyás Gergely elmondta még, hogy

  • a miniszterelnök a mai nap alakítja ki a 750 milliárd eurós Európai Uniós hitelcsomagról az álláspontját, péntek reggeli rádióinterjújában ismerteti majd.
  • Egyelőre zárva maradnak a felsőoktatási kollégiumok.
  • Nem tudja hova utazik a veszélyhelyzet végét követően először a miniszterelnök. 
  • Nem került a belügyminiszter alá az egészségügy, sőt, Gulyás szerint semmilyen döntés nem született az egészségügyi rendszer átalakításáról. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér