Egy időre a Fehér Házat is le kellett zárni a rendőri erőszak elleni tüntetések miatt

Országossá váltak a negyedik napja tartó tüntetések a rendőri erőszak ellen az Egyesült Államokban. A tüntetéseket, melyek egyes városokban a rendőrökkel való összecsapásokba is torkoltak, a minneapolis-i fekete férfi, George Floyd halála váltotta ki

Fotó: VANESSA CARVALHO/Brazil Photo Press via AFP

Floyd egy rendőrségi „intézkedés” következtében vesztette életét, miután az egyik rendőr több mint nyolc percen át térdelt a nyakán, hiába jelezte a férfi többször is, hogy nem kap levegőt. Az eljárásban résztvevő négy rendőrt kirúgták, és végül három nap eltelte után az ügyészség egyikük, Derek Chauvin ellen gyilkosság gyanújával vádat is emelt.  A 44 éves Chauvin hétfőn jelenhet meg a bíróság előtt. Felesége közben ügyvédje útján jelezte, hogy beadta a válókeresetet. 

Pénteken már az Egyesült Államok számos városában voltak tüntetések, a washingtoni tiltakozás miatt egy időre a Fehér Házat is le kellett zárni. Donald Trump amerikai elnök a történteket szörnyűnek nevezte, és elmondta, hogy beszélt Floyd családjával, akikben nagyszerű embereket ismert meg. Elmondta azt is, hogy nem engedhetik meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba süllyesszék Minneapolist, és hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.

Minneapolisban, illetve a szomszédos St. Paul-ban péntekre kijárási korlátozásokat rendeltek el este nyolc és reggel hat között, melyek szombaton is érvényben lesznek. A városokban ennek ellenére zajlottak tüntetések az éjszaka folyamán, a beszámolók szerint több autót és épületet is felgyújtottak.

Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Összecsapásokba torkollottak a tüntetések New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Denverben, Houstonban, Louisville-ben, Dallasban, Phoenix-ben,  Columbusban és Memphisben is. Atlantában nemcsak egy rendőrautót rongáltak meg, de a CNN helyi épületét is. A városban annyira hevesekké váltak a tiltakozások, hogy Georgia állam kormányzója szükségállapotot rendelt el. 

A beszámolók szerint sok helyen nem csak Floyd halála miatt tiltakoztak, hanem olyan helyiek emléke miatt is, akik szintén feleslegesen erőszakos rendőri túlkapások miatt vesztették életüket. (MTI, BBC, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó