Egy időre a Fehér Házat is le kellett zárni a rendőri erőszak elleni tüntetések miatt

külföld
2020 május 30., 03:16

Országossá váltak a negyedik napja tartó tüntetések a rendőri erőszak ellen az Egyesült Államokban. A tüntetéseket, melyek egyes városokban a rendőrökkel való összecsapásokba is torkoltak, a minneapolis-i fekete férfi, George Floyd halála váltotta ki.

photo_camera Fotó: VANESSA CARVALHO/Brazil Photo Press via AFP

Floyd egy rendőrségi „intézkedés” következtében vesztette életét, miután az egyik rendőr több mint nyolc percen át térdelt a nyakán, hiába jelezte a férfi többször is, hogy nem kap levegőt. Az eljárásban résztvevő négy rendőrt kirúgták, és végül három nap eltelte után az ügyészség egyikük, Derek Chauvin ellen gyilkosság gyanújával vádat is emelt. A 44 éves Chauvin hétfőn jelenhet meg a bíróság előtt. Felesége közben ügyvédje útján jelezte, hogy beadta a válókeresetet.

Pénteken már az Egyesült Államok számos városában voltak tüntetések, a washingtoni tiltakozás miatt egy időre a Fehér Házat is le kellett zárni. Donald Trump amerikai elnök a történteket szörnyűnek nevezte, és elmondta, hogy beszélt Floyd családjával, akikben nagyszerű embereket ismert meg. Elmondta azt is, hogy nem engedhetik meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba süllyesszék Minneapolist, és hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.

Minneapolisban, illetve a szomszédos St. Paul-ban péntekre kijárási korlátozásokat rendeltek el este nyolc és reggel hat között, melyek szombaton is érvényben lesznek. A városokban ennek ellenére zajlottak tüntetések az éjszaka folyamán, a beszámolók szerint több autót és épületet is felgyújtottak.

photo_camera Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Összecsapásokba torkollottak a tüntetések New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Denverben, Houstonban, Louisville-ben, Dallasban, Phoenix-ben, Columbusban és Memphisben is. Atlantában nemcsak egy rendőrautót rongáltak meg, de a CNN helyi épületét is. A városban annyira hevesekké váltak a tiltakozások, hogy Georgia állam kormányzója szükségállapotot rendelt el.

A beszámolók szerint sok helyen nem csak Floyd halála miatt tiltakoztak, hanem olyan helyiek emléke miatt is, akik szintén feleslegesen erőszakos rendőri túlkapások miatt vesztették életüket. (MTI, BBC, Guardian)