Új ebolagóc alakult ki a Kongói DK-ban.

Nem sikerül megfékezni az ebolajárványt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol most az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az ország keleti részén levő járványgóctól több mint ezer kilométernyire, a nyugati Mbandaka városában alakult ki újabb járványgóc.

Ebola-oltás a járvány eredeti gócában, Goma városában 2019 novemberébn.Fotó: PAMELA TULIZO/AFP

"Megerősíthetem, hogy van egy új ebolajárványgócunk Mbandakában. Nagyon gyorsan küldjük oda az oltóanyagot és gyógyszert" - közölte az újságírókkal Eteni Longondo egészségügyi miniszter a fővárosban, Kishasában.

Kongóban 2018 augusztusa óta tart az ebolajárvány, amely ezidáig legalább 2200 ember halálát okozta. A kinshasai vezetés áprilisban már arra készült, hogy kihirdesse a járvány végét, amikor a vírus újra felbukkant. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.