A német kormány június 15-től visszavonja a járvány miatt kiadott össze uniós tagállamra érvényes figyelmeztetését

külföld
2020 június 03., 11:19

A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését, jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben. A tájékoztatás szerint az egységes szabályt országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel. Maas hozzátette: a figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére, mondta a német külügyminiszter.

A jövőben akkor adnak ki utazástól eltanácsoló figyelmeztetést, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. A külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy

az általános figyelmeztetés sem volt "utazási tilalom", úgy a tájékoztatók és javaslatok sora sem jelent "meghívást utazásra".

A németeknek önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy a kormány nem indít ismét olyan nagyszabású hazaszállítási műveletet, mint a járvány elején, kora tavasszal, amikor külföldön rekedt németek tömegeit juttatták vissza hazájukba. (MTI)