Kinyitották Olaszországot

külföld
2020 június 03., 10:23
L' Aquila, Olaszország, nyitva
photo_camera L' Aquila, Olaszország, nyitva Fotó: Lorenzo Di Cola/NurPhoto via AFP

Ahogy azt vasárnap már előre jelezték, szerdán Olaszországban újraindították a tartományok közötti forgalmat, és megnyitották az ország határait az uniós állampolgárok előtt, így már hatósági karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba. Ezzel, a februárban illetve márciusban bevezetett korlátozások bevezetése óta ismét teljesen szabaddá vált az országon belüli mozgás.

Szerdán a forgalmasabb autósztrádákon már régi időket idéző forgalom volt, megnyíltak a pályaudvarok, és ismét járnak a kompok Szicília és az olasz csizma között. Az állampolgárokat nem tesztelik a tartományi határokon sem, de elővigyázatosságot kérnek a hatóságok azért mindenkitől.

A reptereken, a vasúti csomópontokon és a kikötőkben nem szűnik meg minden kontroll: mérik az utasok hőmérsékletét, és ha bárhol gócpontot érzékelnek, elszigetelik az adott közeget vagy területet. Így például

a Termini római központi pályaudvaron és a Fiumucinói repülőtéren külön személyzetet alkalmaznak a vonatokkal illetve repülővel érkezők testhőmérséklet mérésére. Újranyílt a szardíniai és hamarosan ismét bekapcsolódik a nemzetközi légi forgalomba a nápolyi reptér is. Az olasz gazdaság szempontjából életmentőek ezek az intézkedések.

Olaszországban napi 300-ra csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma, akiknek felét továbbra is Lombardiában szűrik ki. (MTI)