Az állami tulajdonos leértékelte 10 milliárd forinttal a Budapest Bank részvényeit, majd jött a hír, hogy a bank beolvad a NER-közeli óriásbankba

Az mfor.hu ír arról, hogy jó hírt kaphatott az éppen formálódó NER-óriásbank két eddigi főszereplője, a Takarékbank és az MKB, az állami tulajdonosa ugyanis közel tízmilliárd forinttal kevesebbre értékelte 2019 végén az épp beolvasztani tervezett Budapest Bank értékét, mint egy évvel korábban. 

A Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., miután az állam 2015-ben 700 millió dollárért, azaz akkori értéken 196 milliárd forintért visszavásárolta az amerikai General Electrictől. Mint a lap megjegyzi, akkor komoly szakmai felbolydulást keltett a hír, mivel sok piaci szereplő meggyőződése volt, hogy a bank a vételár nagyjából felét éri. 

A bank a rákövetkező években nyereséggel zárt, és ezért folyamatosan nőtt a Corvinus könyveiben szereplő részvények becsült értéke, 2018 végén már 246,5 milliárd forintot tettek ki. Az értéknövekedés ugyanakkor tavaly véget ért: mint az mfor.hu írja, a Corvinus most közzétett, 2019-es beszámolójában már közel 10 milliárd forinttal kevesebbre, 237,4 milliárd forintra tette a részvények piaci értékét. Ami azért lehet elsőre meglepő, mert a Budapest Bank tavaly is jó évet zárt, 11,6 milliárd forintos nyereséget ért el és saját tőkéje 7 százalékkal gyarapodott. 

Mint a lap írja, a hivatalos magyarázat a leértékelésre az, hogy a Corvinus 2019-ben alacsonyabb mutatószámokkal szorozta fel a könyv szerinti értéket, mint az előző két évben, 2018-ban és 2017-ben. De a lap megjegyzi, hogy ekkor már piaci körökben sokan biztosra vették, hogy a Budapest Bank egyesülni fog a Takarékbankkal és az MKB-val. Az mfor.hu szerint „a kívülállóban motoszkál a kisördög, hogy talán már e deal árazásának szempontjai indokolták BB-pakett piaci becsértékének csökkenését.” Az mindenesetre furcsa, hogy a Corvinus másik banki részvénycsomagja, a 15 százalékos Erste-részvények piaci értékét az egy évvel korábbinál másfélszer magasabbra, 19 milliárd forintra becsülte. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó