Gulyás: Eddig 590 milliárd forintot költött a kormány a járványügyi védekezésre

Több 444 videó?
Szeretném

"Egy sikeres gyilkossági kísérlet ellenére is életben maradtunk," kezdte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök reggeli Kormányinfó sajtótájékoztatót a nemzeti összetartozás napján. A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójához kapcsolódóan Gulyás Gergely közölte: 

  • a miniszterelnök június hatodikán Sátoraljaújhelyen mond beszédet és avat szobrot,
  • a kormány döntött a Citadella felújításáról is, ahol múzeumot nyitnak majd. A beruházást Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa felügyeli majd.

A kormány benyújtotta a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényjavaslatot, aminek elfogadása után részletesen beszámol majd a járványügyi kiadásokról, mondta Gulyás. Eddig nagyságrendileg 590 milliárd forintot költöttek.

"Ha június 16-án visszavonja a veszélyhelyzetet az Országgyűlés, akkor a színházakra, mozikra, fürdőkre vonatkozó tiltószabályok megszűnnek,"

mondta. A rendezvényekre vonatkozó korlátozás viszont fennmarad, annak lazításáról és a kórházi, idősotthoni látogatási tilalmak feloldásáról az operatív törzs dönt majd. Gulyás bejelentette:

az autós koncerteket azonnali hatállyal engedélyezi a kormány.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit sikeresnek minősítette a miniszter, tájékoztatása szerint

  • a kormány 1 144 125 magyar álláshelyet védett meg,
  • a járvány kezdete óta hétezerrel nőtt a közmunkások száma.
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely/MTI/MTVA

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely többek közt elmondta, hogy

  • egyelőre sem idősek vásárlási idősávjának megszüntetése, sem a határokon való belépés szabályainak lazítása nem időszerű. 
  • A forráshiányos önkormányzatoknak kedvezményes 200 milliárd forintos hitelkeretet nyitnak.
  • Egyetért Kövér Lászlóval. Vagyis osztja a házelnök gondolatát, miszerint "a baloldal árulása miatt szabták át így a határokat Trianonban."
  • Van ajánlás, amit megfogadtak, és van, amit abszurd lenne átültetni a magyar gyakorlatba, mondta a GRECO korrupcióellenes jelentésről. Hozzátette: a kormány szívesen fogadja a jó javaslatokat, de tévedés, hogy egy nemzetközi szervezet ajánlása, az mindig jó is.
  • Nem életszerű, hogy két hét hatósági karantén vár a Horvátországból hazatérőkre, ismerte el. Figyelmeztetett: a járványveszély nem múlt el, a horvátok pedig megnyitották határaikat Olaszország felé is. Gulyás reméli, hogy a következő hetekben lazíthatják a szabályokat.

A Deák téri késelésről szóló kérdésre válaszolva Gulyás kijelentette:

cigánybűnözés nincs, a bűnnek nincs színe, de cigány bűnözők vannak.