A maszkviselés halál-halál kérdés az afroamerikai férfiaknak

ÉLET
2020 június 07., 13:10

Kam Buckner, az illinois-i állami törvényhozás 35 éves szenátora, ügyvéd, épp csak beugrott a közeli barkácsáruházba Chicago belvárosában, a South Loopon. A kormányzó rendeletének megfelelően természetesen maszkban, ahogy a körülötte sürgölődők mindannyian. Amikor elhagyta az áruházat, mégis csak őt állította meg egy rendőr. "Nem mintha valami provokatív lett volna nálam, virágokat vásároltam a kertembe" - mesélte a Statnewsnak. Hogy mégis miért az ő blokkjára és személyazonosságára volt kíváncsi a rendőr? Talán 193 centis magasságával tűnt ki. Talán inkább a bőrszínével a sok fehér vásárló között.

"Amikor megkérdeztem, hogy miért [igazoltat], azt mondta, hogy mert nem látja az arcom, és úgy nézek ki, mint aki készül valamire" - mesélte. Mint mondta, nem akarta élezni a szitut. Bólintott, és hazament. Aztán otthon egyre zaklatottabb lett, éjjel fel is riadt, így végül, bár semmi kedve nem volt csatába szállni a polgármesterrel és a rendőrséggel, mégis kitweetelte történetét.

link Forrás

Buckner amúgy olcsón megúszta. Armen Hendersont, a miami Black University orvosát saját háza előtt tartóztatták le, amikor maszkban orvosi felszereléseket pakolt ki a kocsijából a kertjébe. Egy állami törvényhozóval és egy orvossal szemben is csupán azért intézkedtek, mert maszkot viselő fekete férfiak voltak, esetük érzékletesen szemlélteti a dilemát, amivel USA-szerte fekete férfiak milliói szembesülnek. "Melyik halált választják? A covidot, vagy hogy lelővi őket egy rendőr?" - mondta a Statnewsnak Vickie Mays, a UCLA Fielding Közegészségügyi Iskolájának professzora, aki olyan eseteket is felidézett, amikor fekete férfiakat azért rángattak ki boltokból, mert maszkot viseltek, vagy kötelezték őket a védőmaszk levételére.

Miközben, jegyezzük meg, a járvány aránytalanul sújtja a fekete közösségeket, a vírus halálozási rátája a feketék körében a fehérek körében mért 3,57-szerese - az okok mélyén amúgy ez esetben is ott lapul az intézményesült rasszizmus.

A maszkviselés problémája már a közösségi médiában is bőségesen tárgyalt téma. Nem mintha nem lennének ilyen irányú tapasztalataik, nem véletlenül hordja sok fekete futáshoz valamelyik nagy amerikai egyetem pólóját, vagy próbál a lehető legkevésbé feltűnően öltözködni, a megfelelő, nem fenyegetőnek tűnő maszk megtalálása nem egyszerű feladat. Pedig, ahogy azt Aaron Thomas találóan megfogalmazta a Boston Globe-ban:

Egyrészt szeretnék életben maradni, másrészt életben szeretnék maradni.

Vegyük például @KieseLaymont, aki első bohókás reflexből a Batman-filmek főgonoszát, Bane-t idéző maszkot vett. Aztán rájött, hogy mégiscsak egy nagydarabb fekete fickó az Egyesült Államokban, úgyhogy sürgősen lecserélte egy rózsásra. "Ne lőjj! Komolyan. Ne lőjj!" - írta.

link Forrás

"Nem a covid fog romba dönteni minket, csak megmutatja nekünk, hogy mi az, ami már romokban van" - írta Buckner, a szenátor a fentebb már említett tweetfolyamában. Mays, a közegészségügyi szakértő egyetért vele, szerinte a politikai vezetőknek el kell ismerniük, hogy a maszkot viselő fekete férfiakkal szembeni fellépés egyértelműen rasszista gyökerű. Ennek ellenére is azt ajánlja, hogy a fekete férfiak is viseljenek maszkot, ne kockáztassák a megbetegedést. De hogy az életüket se, ezért azt ajánlja, hogy kerüljék a sötét "fenyegetőnek tűnő" maszkokat, és hordjanak inkább színes, vidám, akár hagyományos afrikai mintázatú maszkokat.