Nem egyetlen, hanem 1300 fertőzött vitte be a koronavírust Nagy-Britanniába

járvány
2020 június 12., 07:52

Átfogó kutatást készített az új koronavírus nagy-britanniai terjedéséről a Covid-19 Genomkutató konzorcium, amiből többek között kiderül:

az utazási szabályok szigorításával való kormányzati késlekedésnek is nagy szerepe volt a járvány március közepén felgyorsuló terjedésében

- írja a Guardian.

A mintegy 20 ezer Covid-beteg szervezetében található vírus genomját vizsgáló kutatás kimutatta,

nem egyetlen beteg (az úgynevezett nulladik beteg) hurcolta be a koronavírust a szigetországba valamikor március közepén, hanem mintegy 1356 személy egyszerre.

A legtöbb fertőzött nem is Kínából érkezett, hanem Spanyolországból, Franciaországból, és Olaszországból - ebben a sorrendben.

Miközben a fertőzöttek száma már jelentős volt több európai országban is, az Egyesült Királyság kormánya március 17-én még csak ott tartott, hogy tanácsolta a halasztható tengerentúli utak lemondását, március 23-án pedig arra kérte a külföldön tartózkodó brit állampolgárokat, hogy térjenek haza az országba.

A kutatás szerint csak ezek után kezdett csökkenni a külföldről behordozott koronavírusok száma. Az Egyesült Királyság kormányának járványkezelését kritizálók szerint, ha Boris Johnson és kabinetje előbb vezetnek be szigorú be- és kiutazási tilalmat az országban, Nagy-Britannia sokkal kevesebb fertőzöttel is megúszhatta volna a koronavírus-járványt.