Az államtitkár szerint jobban teljesített a magyar egészségügyi rendszer, mint az európai átlag

Egészségügy
2020 június 13., 05:46

Hétfőtől újraindulhat az egészségügyi ellátás, jelentette be Kásler Miklós miniszter pénteken napközben. A részletekről este beszélt az egészségügyért felelős államtitkár a HírTV műsorában. Horváth Ildikó szöveges matematika példában ismertette, hogy a kórházaknak mennyi ágyat kell fenntartani továbbra is a járványhelyzet miatt:

„azt kértük a kórházaktól, hogy a 80%-át használják az ágyaknak a most már nem Covid célra is és a maradék 20%-ot tartsák fenn, tehát az összes ágyaik 10%-át. Mivel a járványügyi védekezésre az ágyaik felét állították be az ágyaknak és ennek a felének a 80%-át engedtük már teljesen nem Covid betegek ellátására is. (…) A cél az volt, hogy három kórházi ágyból egy legyen alkalmas lélegeztetésre kerülő beteg lélegeztetésére is."

link Forrás

Míg Olaszországban a betegek a járványhelyzet alatt otthon maradtak és más egészségügyi bajaikkal nem keresték fel a rendelőket, addig a magyarok "voltak elég bátrak" és elmentek a kezelésekre, mondta Horváth. Az államtitkár szerint például több onkológiai kezelést végeztek mint tavaly ugyanekkor. Arra a kérdésre, hogy a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített-e mint az európai átlag, úgy válaszolt, hogy

"igen, mert egy sokkal kisebb járványhullám volt, és közben a betegeket biztonságosan el tudta látni."