"Nonszensz, hogy az elmúlt években az ellenzék mindent lélegeztetőgépekben mért, most pedig sokallják a gépek számát"

POLITIKA
2020 június 13., 07:47

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban tett pontot a lélegeztetőgép-vásárlás kérdésére. Miközben a koronavírus-járvány tetőzésekor 82 ember volt lélegeztetőgépen, a kormány nem áll le, és folyamatosan vásárolja az újabb és újabb eszközöket Kínából: jelenleg már több mint hatezer gép áll a raktárakban. Tuzson Bence szerint a a kérdésfeltevés is abszurd.

"Azért az mégiscsak nonszensz, hogy az elmúlt években az ellenzék mindent lélegeztetőgépekben mért, most pedig egy világjárvány közepén, amikor más országokban épp ezek hiánya miatt haltak meg ezrek, sokallják a gépek számát. A célunk az, hogy itthon ne állhasson elő olyan helyzet, ami Nyugat-Európában sajnos megtörtént, hogy az orvosoknak választaniuk kellett, két beteg közül melyik életét mentsék meg. Bizony itt lenne az ideje a bocsánatkérésnek,"

jelentette ki. Az államtitkár amúgy a nemzeti konzultációról beszélt a lapnak, többek közt elmondta, hogy

  • "kiemelten fontos a kormánynak, hogy az emberek véleményére alapozza a politikáját."
  • "A nemzeti konzultáció pedig egy hatékony és alkalmas eszköz, amely immár az alkotmányos rendszer részévé vált. Ez az ország sikerének a záloga is egyben."
  • "Nem szabad lebecsülni az embereket, mindenki képes formálni a véleményét és az akaratát. Éppen ezért különböző válaszokat adhatnak az emberek a feltett kérdésekre, például a tőke helyett csak a kamatok megfizetésére vonatkozó örökjáradék elképzelése, vagyis az újabb Soros-terv Nyugat-Európá­ban igenis többek támogatását elnyerte."