„Kellett egy tolmács” - válaszolta Kásler, mivel bízta meg az operatív törzs az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi vezetőjét

politika
2020 június 15., 09:35

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter saját Facebook-videójában válaszolt arra, miért kötött a minisztérium 1,2 millió forintos szerződést Balajti Lászlóval, aki 2009-től a Nemzetbiztonsági Hivatalt, majd az Orbán-kormány idején az Alkotmányvédelmi Hivatalt vezette, ahonnan 2011 decemberében távozott.

„Létrejött az operatív törzs január 31-én, amelyben nagyon sokan vettünk részt. Rendvédelmi szervek, közigazgatási szervek, egészségügy és sokan mások. Más nyelveket beszélünk, a zsargon átszűrődik az adminisztráció munkájába, és kellett egy tolmács. Egy olyan ember, aki érti a különböző nyelvezeteket és összhangot tud teremteni nemcsak nyelvi szinten, hanem a metódusokat tekintve is. (...) Nem mint kémfőnök került a munkatársaim közé”.

photo_camera Kásler Miklós Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Balajti korábban azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában vett részt, „nagy segítségére volt, hogy ismeri a belső nyelvezetet és belső mechanizmusokat, illetve, hogy bár 8 éve nyugdíjas, a korábbi rendészeti-nemzetbiztonsági kapcsolatai megmaradtak”.

Konkrét példát viszont nem mondott, csak azt:

„Amikor egy törzsnél megjelenik egy feladat, összeszámolni például, hogy miből mennyi kell, ezeket végeztük. Az egész működési mechanizmust kellett átfordítani egymás nyelvére.”Balajti megbízása nem ért véget, a szerződése 2020. november 30-ig szól.