Konrád Éva, aki túlélte a holokausztot és a kommunista diktatúrát, koronavírusban halt meg egy New York-i idősotthonban

Egyetlen hátizsákkal, gyalog vágott át a hólepte erdőn, és érkezett meg Ausztriába Konrád Éva az 1956-os forradalom után, hogy aztán 57-ben Amerikába emigráljon. Később biológussá vált, tanított a pennsylvaniai, a New Jersey-i és a harlemi egyetemen, de ő tervezte az Amerikai Természettudományi Múzeum víz alatti élővilágot bemutató kiállításait is. Konrád György testvére április 18-án, 90 éves korában halt meg egy bronxi idősotthonban, koronavírus-fertőzés miatt. Néhány napja a New York Times közölt cikket róla

Konrád Éva Berettyóújfaluban, egy zsidó család gyermekeként született 1930-ban, így mindössze tizennégy éves volt, amikor a németek megszállták az országot. A településen élő zsidók többsége az auschwitzi és más náci haláltáborokban végezte, neki azonban - akkor tíz éves öccsével és két unokatestvérével együtt - sikerült Budapestre menekülnie. 

„Korán megtanulták, milyen könnyű mindent elveszíteni. Ez alapozta meg felnőttkori gondolkodásukat is” - nyilatkozta a Timesnak Konrád György özvegye, Lakner Judit. A Konrád-gyerekek szüleit Ausztriába deportálták, rokonaikat és osztálytársaikat elvesztették. A házukat, a helyi zsinagógát kifosztották. A testvérek csak a háború után találkozhattak újra szüleikkel. 

Konrád György - aki tavaly szeptemberben, 87 évesen hunyt el - az 50-es évek kommunista elnyomása és az 56-os forradalom után is Magyarországon maradt. Ellenzékiként, szociológusként, Kossuth- és Herder-díjas íróként, esszéistaként maradt fent az emléke. Konrád Éva azonban „demokráciában akart élni, félelmek nélkül” - mondta Lakner, ezért döntött az emigráció mellett. 

A 60-as évek elején, Pennsylvaniában diplomázott botanikából, majd hozzáment Charles Hawkinshoz, akitől néhány évvel később el is vált. Rajongva érdeklődött az algák iránt: Zádor Pál, egy unokatestvér felidézte a Timesnak, hogy amikor meglátogatta tengerparti házában, ő odabent főzte az ebédet, miközben Éva algák után kutatott a víz alatt. 

Zádor felesége, Ellen Ficklen szerint Konrád nem élt aktív társasági életet, mert „fanatikusan kutatott. Csak ő volt és a mikroszkópja”. Manhattanben telepedett le.

„Nagyon büszke New York-i volt” - mondta Lakner Judit. „Nem tartozott sehova máshova, csak New Yorkba. Imádta a szabadságot.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó