A lengyel közmédia szerint az ellenzéki elnökjelölt a külföldi zsidók érdekeit tartaná szem előtt a lengyel emberek helyett

külföld
2020 június 16., 10:53

A lengyel köztelevízión futó politikai műsor vetette fel, hogy a közelgő elnökválasztás legerősebb ellenzéki jelöltje, Rafal Trzaskowski a hazai helyett a külföldi érdekeket tarthatja szem előtt, és ez megjelenik abban is, ahogy a zsidóknak nyújtandó kárpótlás kérdéséhez hozzáállna, írja a Reuters.

Rafal Trzaskowski
photo_camera Rafal Trzaskowski Fotó: Benjamin Furst/Hans Lucas via AFP

A második világháború előtt Lengyelországban élt a világ egyik legnagyobb zsidó közössége, de az ország területén haláltáborokat létesítő nácik rengeteg mindenkit meggyilkoltak, szinte teljesen elpusztítva e közösségeket.

Túlélő lengyel zsidók, illetve leszármazottjaik már 1989 óta kezdeményeztek különféle kárpótlási programokat, többek között a családjaiktól erőszakkal eltulajdonított ingatlanokért, de a korábbi lengyel kormányok jellemzően azzal érveltek, hogy Lengyelország is áldozata volt a náci Németországnak, és ezért a kárpótlást Berlinnek kell fizetnie.

A vasárnap lement közmédiás adásban pedig arra utalgattak, hogy a centrista Polgári Platform színeiben induló Trzaskowski zsidók kárpótlására használna fel közpénzeket, és nem védené meg a nemzeti érdekeket, már amennyiben legyőzi a jelenlegi elnököt, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közelálló Andrzej Dudát.

A közmédiás műsor többek között egy 2015-ös interjút elevenített fel, melyben Trzaskowski arról beszélt, hogy Lengyelországnak beszélnie kell a zsidó közösségekkel, és meg kell próbálni megoldaniuk a kárpótlások problémáját. Ez alapján is jutott arra a műsor, hogy Trzaskowski nem a lengyel érdekeket tartja szem előtt. Korábban a lengyel közmédia már Soros Györggyel is összekötötte az ellenzéki politikust.

A Reuters megszólaltatott egy kormánypárti képviselőt, Arkadiusz Mularczykt, aki elmondta, hogy szerintük Trzaskowski egy olyan ember, aki a külföldi érdekeket képviselné az országban, és a megbízatását Berlinből vagy Brüsszelből kapná.

Az ellenzéki Polgári Platform szóvivője, Jan Grabiec szerint nehéz mit mondani ilyen abszurd dolgokra, és a lengyel közmédia jelenleg jobban hasonlít az orosz vagy fehérorosz közmédiára, mint egy demokratikus ország médiájára, és ha Trzaskowski nyer, meg fogják reformálni a közmédia működését.