Két fekete férfit felakasztva találtak, egymástól 80 kilométerre, 10 napon belül

külföld
2020 június 16., 04:05

Miközben Amerikán végigsöpörnek a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni tüntetések, Dél-Kaliforniában két fekete férfi nyugtalanító halála rázza meg a közösséget.

Mindkét férfit felakasztva találták meg köztereken, és ugyan a hatóságok mindkét esetben arról beszélnek, nincsenek külső beavatkozásra utaló jelek, egyikük családja sem hiszi, hogy öngyilkosság történt volna.

photo_camera A fa, ahol megtalálták Robert Fullert Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Az első eset május 31-én történt Victorville városban, ahol a 38 éves Malcolm Harsch-t találták meg egy fára felakasztva. Egyes beszámolók úgy fogalmaznak, hogy egy hajléktalantábor közelében találták meg reggel, mások úgy, hogy egy helyi könyvtár közelében. Amikor a tűzoltók a helyszínre értek, járókelők próbálták épp újraéleszteni a férfit, de nem tudták megmenteni az életét.

A hatóságok szerint nincsenek külső beavatkozása utaló jelek, a nyomozás viszont még nem zárták le, és eddig nem közölték a családdal, hogy szerintük hogyan halt meg. Harsch testvére szerint több információra lenne szükség, mert nem tartják életszerűnek, hogy a férfi öngyilkos lett, és hogy éppen ezen a módon.

link Forrás

A férfi Ohióból származott, tetoválásokat készített, családja szerint pedig a közelmúltban is beszélt a gyerekeivel arról, hogy hamarosan találkoznak, és nem tűnt depressziósnak. Az ingén vérnyomok voltak, ugyanakkor a vizsgálat nem utal arra, hogy harcolt volna a halála előtt.

Az ügy teljesebb kivizsgálásáért petíció indult, ami úgy kezdődik: „Egy ilyen kiélezett időszakban a Black Lives Matter mozgalom idején van okunk azt feltételezni, hogy meglincselték.”

photo_camera Tüntetés Robert Fuller ügyében. Fotó: APU GOMES/AFP

Harsch halála akkor kapott még nagyobb nyilvánosságot, amikor tíz nappal később nyolcvan kilométerrel arrébb, Palmdale városban találtak meg egy fára felakasztva egy másik fekete férfit, a 24 éves Robert L. Fullert az éjszaka közepén. A helyszín a Poncitlán Square, szemben a Palmdale-i városházával, egy könyvtár és egy templom mellett.

A nyomozás és a holttest vizsgálata egyelőre itt sem zárult le, de a hatóságok először azt közölték, öngyilkosság történt.

A család itt sem hitte el a hivatalos változatot, testvére szerint Fuller nem volt öngyilkos hajlamú, azt pedig különösen valszínűtlennek tartják, hogy egy fekete férfi éppen most, ilyen módon legyen öngyilkos. Egy barátja szerint Fuller lelkesedett a Black Lives Matter-tüntetésekért, egyébként pedig egy utazást tervezett Las Vegasba.

Hétvégén tüntetést tartottak Palmdale-ben azért, hogy vizsgálják ki teljes körűen a halálesetet, és ebben az ügyben indult petíció, ami már több százezren aláírtak.

Az egyre növekvő nyomás miatt hétfőn Los Angelesben Alex Villanueva megyei seriff sajtótájékoztatót tartott, és közölte: bár továbbra sincs külső beavatkozásra utaló jel, tovább vizsgálják az ügyet. Xavier Becerra kaliforniai ügyész pedig bejelentette: nyomozókat küld Palmdale-be az ügy kivizsgálásásra.