Koronavírussal került kórházba az ukrán elnök felesége

külföld
2020 június 16., 07:31

Kórházba vitték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségét, akiről a múlt héten derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg - közölte kedden az ukrán elnök hivatala.

Olena Zelenszkánál a közlemény szerint a fertőzés szövődményeként kétoldali, közepes súlyosságú tüdőgyulladás lépett fel. Állapota stabil, lélegeztetést nem igényel.
Az egyik kijevi kórházban ápolják elszigetelve, de az elnöki iroda nem árulta el, melyik egészségügyi intézményben.

A közlemény szerint az államfőn és két gyermekükön hétfőn végeztek el újabb PCR-tesztet, mindhármuk eredménye negatív lett.

Olena Zelenszka
photo_camera Olena Zelenszka Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Június 12-én derült ki Zelenszkij feleségéről, hogy PCR-tesztje pozitív lett koronavírusra. Olena Zelenszka ezt aznap maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalakon, majd a hírt az elnöki iroda is megerősítette. "Jól érzem magam, de járóbeteg-kezelésben vagyok, elszigetelve a többi családtagomtól, hogy ne veszélyeztessem őket" - írta akkor az Instagramon.

Egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor fertőződhetett meg. A hivatal kiemelte, hogy az államfő felesége minden hivatalos eseményen és otthonában is betartotta a karanténra vonatkozó szabályokat és az egészségügyi minisztériumnak a fertőzés elleni védekezésre vonatkozó ajánlásait, továbbá a biztonsági protokollnak megfelelően rendszeresen tesztelték koronavírusra. A június elején elvégzett tesztjének eredménye még negatív volt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál Julija Mendelre, az elnök sajtótitkárára hivatkozva azt írta: miután koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a feleségénél, Zelenszkij minimálisra csökkentette azok körét, akikkel személyesen tanácskozik hivatalában, a többiekkel telefonon és online érintkezik, az e hétre tervezett vidéki utazásait pedig lemondta. (MTI)