Trump bíróságon támadhatja meg volt nemzetbiztonsági tanácsadójának könyvét

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Donald Trump amerikai elnök és William Barr igazságügyi miniszter nem cáfolták hétfőn azt az értesülést, hogy a Fehér Ház jogi eszközökkel akarja akadályozni John Bolton könyvének megjelenését, írja a Politico. Bolton Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója volt, elég botrányos körülmények között távozott, majd nem sokkal később közölte, hogy az elnök közelében eltöltött időszakról könyvet fog írni. A Fehér Ház már ekkor jelezte, hogy meg akarják majd akadályozni a könyv megjelenését, mivel szerintük Bolton visszaemlékezése államtitkokat tartalmazhat. 

Barr igazságügyi miniszter hétfőn újságírói kérdésre elmondta, hogy Bolton könyvének még nem zajlott le az átvilágítása, azaz annak ellenőrzése, hogy az tartalmaz-e titkosított információkat, és a minisztérium most elsősorban erre összpontosít, hogy a nem közölhető részek kikerüljenek a kéziratból. 

Bolton ügyvédje, Chuck Cooper a múlt héten írt egy cikket a Wall Street Journalban arról, hogy a Nemzeti Biztonsági Tanács (NSC) négy hónapnyi, nagyon intenzív átvilágításán esett át a szöveg, ugyanakkor a Fehér Ház mindaddig csendben volt, amíg nem vált ismertté a könyv tervezett megjelenési dátuma. Cooper szerint a kormány a nemzetbiztonsági okokra hivatkozva akarja cenzúrázni a könyvet. Kiadója, a Simon & Schuster képviselői szerint is megtett Bolton mindent azért, hogy az NSC észrevételeinek eleget tegyen, és a jelenlegi kéziratban már megjelentek ezek a változtatások. 

Trump mindenesetre most azzal védekezett hétfőn, hogy szerinte az összes közte és a volt tanácsadója között zajló beszélgetés titkosított anyagnak számít, de ez az állítás vélhetően nem állna meg a bíróság előtt. A könyvből eddig kiszivárgott részletek alapján Bolton azt állítja, hogy Trump többször is veszélybe sodorta a nemzet biztonságát, és több, vélhetően akár alkotmányos vádemelésre is okot adó tettet is elkövetett. Trump hétfőn azt mondta, hogy ha a kormány egyelőre nem is tett még jogi lépéseket, hamarosan a bírósághoz fordulhatnak.  A jelenlegi tervek szerint Bolton könyve hamarosan, június 23-án jelenik majd meg.