Uniós forrással visszaélő politikusokról szavaz az Európai Parlament

eu
2020 június 18., 13:39

Holnap kerül az Európai Parlament elé az a határozat, amely felszólítja Andrej Babiš cseh miniszterelnököt, hogy mondjon le, vagy szabaduljon meg gazdasági érdekeltségétől - írja az Index.

Az Agrofert csoportoról van szó, amelynek tevékenységét még most is Babiš ellenőrzi, pedig a csoport egyik tagja, egy „mesterségesen alapított” középvállalkozás a „Gólyafészek projekt” keretében 2 millió euró támogatáshoz jutott az Európai Uniótól.

Az Index azt írja, februárban az EP hatfős tényfeltáró delegációt küldött Prágába, hogy a cseh miniszterelnök esetleges gazdasági érdekösszeütközéseit vizsgálják. A tényfeltáró bizottság munkájából jelentés született, erről szavaz most az EP.

Monika Hohlmeier a német néppárti képviselő a dokumentumot bemutató sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, a jelentés nem egy személy - vagyis Babiš - ellen irányul, hanem az uniós adófizetők érdekét szolgálja. Ennek megfelelően az összes uniós tagállam számára is ajánlásokat fogalmaznak meg a korrupcióellenes harchoz.

"Világos szabályok kellenek ahhoz, hogy az uniós adófizetők pénze ne kerüljön az oligarchákhoz" - mondta Hohlheimer. Szerinte

maximálni kellene, hogy egy hétéves költségvetési ciklusban egy cég legfeljebb mennyi agrártámogatáshoz juthat, ugyanis „elfogadhatatlan és igazságtalan”, hogy egyetlen támogatott eurómilliókat kapjon a hét év alatt.

A jelentés azt is javasolja, hogy ha kiderül, hogy egy vezető beosztású állami tisztviselő anyagi érdekei ütköznek a beosztásával, az alábbi lehetőségek közül válasszon:

  • lépjen ki az adott üzletből, adja el a részvényeit
  • a cég ne vegye fel az uniós támogatásokat
  • a politikus mondjon le a pozíciójáról.

Ezen felül kezdeményezi, hogy az uniós támogatások szabályait módosítsák úgy, hogy EU-s forrással való visszaélés esetén ne az államkasszából kelljen a támogatást visszautalni az uniós költségvetésbe, hanem közvetlenül az érintett cégeket terhelje ez a kötelezettség. Így nem az uniós adófizetőket terhelné duplán a szankció.

Az EP tényfeltáró bizottságának volt egy magyar tagja is: a DK-s EP-képviselő, Rónai Sándor az Index tudósítása szerint a sajtótájékoztatón azt mondta:

„A cseh helyzet nagyon hasonlít a magyarországira.”

Szerinte Babiš és Orbán abban hasonlítanak, hogy miközben a EU-ellenes propagandát visznek, hatalmas hasznot húznak az uniós támogatásokból.

Küzdenünk kell a korrupció ellen, nem engedhetjük, hogy a rendszer része legyen

- jelentette ki Rónai. A képviselő arról is beszélt, hogy munkájuk során rendszerszintű problémákat találtak a cseh hatóságok munkájában, ugyanis „egy kormányszerv sem tudta megmondani, kinek lenne a dolga valójában, hogy az összeférhetetlenséget kivizsgálja.”

Babiš 2017 decembere óta irányítja a cseh kormányt, ő az ország egyik leggazdagabb embere és a legnagyobb vád ellene, hogy mezőgazdasági vállalkozásai uniós forrásokból gazdagodnak, és ehhez kihasználja a pozícióját. Az üzletember-kormányfőnek Magyarországon is komoly érdekeltségei vannak, például az egykori Győri Sütőből lett Ceres Zrt-ben, az Agrotec Magyarország Kft-ben, a bábolnai IKR Agrár Kft-ben, vagy a Devecseri Agrokémiai Kft-ben.