Varga Judit: Az EU Bíróság ítélete megerősítette a civiltörvény jogszerűségét

A kormány elkötelezett a civil szervezetek átláthatósága iránt: a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozásnak is ez a célkitűzése, „amelynek jogszerűségét a bíróság mai ítélete megerősítette” - reagált Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletére,

amely uniós jogba ütközőnek nevezte a nagyobb külföldi támogatásból működő civil szervezetek regisztrációját előíró civiltörvényt.

Az MTI-ben kiadott közleményében Varga hangsúlyozta, a kormány nem ért egyet a bíróság álláspontjával: szerintük a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését,

„és a bíróság ítélete nem hivatkozik egyetlen konkrét adatra vagy bizonyítékra sem, ami ilyen hatást igazolna”

- mondta.

Hozzátette, szerinte „jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket”- mondta.

Varga közleménye végül a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvényt súlyosan kritizáló bírósági ítéletből csak azt emelte ki, hogy a bíróság elismerte: az egyesületi finanszírozás átláthatóságának növelésére irányuló célkitűzés közérdeken alapuló nyomós indoknak minősülhet.

Az ítéletnek azt a részét már nem mutatta be, amely „hátrányosan megkülönböztetőnek„ és „indokolatlanul korlátozónak” minősítette a jogszabályt az érintett civil szervezetekre és potenciális támogatóikra nézve.

A bírósági ítélet szövegéből egyébként kiderül, hogy az uniós jogban léteznek olyan „pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre irányuló” rendelkezések, amelyek alkalmasak lehetnek a civil szervezetek finanszírozásának (uniós joggal összeegyeztethető) ellenőrzésére. A magyar törvényhozás azonban ezeket mindeddig nem harmonizálta a tagállami jogrendszerrel. Az ítéletben az is szerepel, hogy az eljárásban Magyarországra hárult a civiltörvény jogszerűségének bizonyítása, a kormány azonban nem tette meg ezt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó