Az önként vállalt többletmunka felmondásával fenyegetnek a magyar orvosok

politika
2020 június 19., 05:58

A Magyar Orvosi Kamara elkezdte ügyvédi letétbe helyezni tagjai nyilatkozatait, amelyekben felmondják az önként vállalt többletmunkát és a külső ügyeleteket. Közleményük szerint egyben kérték is az orvosokat, h mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli többletmunkára, amivel a céljuk, hogy "az önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható, és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel". A MOK elnökségének a kamara 2019 novemberi közgyűlése adott felhatalmazást az ilyen szerződések felmondásának megszervezésére. Ezt a határozatot májusban területi szervezeteik tanácsa határozatban megerősítette, mert a 2021-es költségvetésben nincs fedezet "az egészségügyi dolgozók pályán és itthon tartásához szükséges bérekre".

Közleményükben jelzik, hogy az "önként vállalt többletmunka" csak a nevében önkéntes, valójában munkajogi kényszermegoldás arra, hogy az alulfinanszírozottság és az orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Így lehet, hogy a magyar orvosok a MOK adatai szerint jellemzően heti 60-70 órákat dolgoznak - miközben egy kezdő orvos 900 forintos, egy szakorvos pedig 1700 forintos órabérért dolgozik.

Azt is jelzik, hogy a szerződés felmondásáért a jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés a dolgozókat. Akciójukkal Álmos Péter kamarai alelnök szerint az ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára hívnák fel a figyelmet. Közleményükben azt is jelezték, hogy aktív résztvevői a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, és "üdvözlik a kormány bérrendezés iránti elkötelezettségét", de eredménynek csak azt tekintenék, ha valóban rendeződnének is a bérek.