Müller Cecília: Nem szabad hátradőlni

Egészségügy
2020 június 21., 04:33

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tisztifőorvos azt mondta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt, de a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket.

„Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel”, az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges – mondta.

Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt – mondta.

Müller Cecília reméli, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, de még nincs se vakcina, se célzott terápia, amivel mindenkit meg lehet gyógyítani, ebben a helyzetben maradnak a „klasszikus” járványügyi intézkedések.

Azt mondta, Magyarországon „tiszteletreméltó” és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez, ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között. „Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani” – mondta. (MTI)