Több százzal csökkenti a kollégiumi férőhelyek számát az ELTE

oktatás
2020 június 23., 05:36

Az elmúlt napokban több ELTE-s olvasónk is arról írt nekünk, hogy értesüléseik szerint az egyetem több budapesti kollégiumát is bezárhatja az őszi félévben, és a lépések következtében érdemben csökkenhet a kiadható helyek száma.

Megkeresésünkre az ELTE megerősítette, hogy szeptembertől a 700 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot valóban nem fogják igénybe venni, és a többi kollégiumban is csökkenhet a férőhelyek száma, mivel a szobákat átmenetileg mindenhol kétágyassá alakítják. A legfrissebb elérhető adatok szerint az ELTE az előző tanévekben amúgy mintegy 3200 férőhelyet biztosított Budapesten vidéki magyar hallgatóknak, erre jöttek még rá azok a férőhelyek, melyeket külföldi diákoknak kínáltak.

A Kerekes utcai kollégium
photo_camera A Kerekes utcai kollégium Fotó: ELTE

Mint válaszukban írják, a koronavírussal kapcsolatos szakértői előrejelzések miatt ősszel is szükség lehet a vírus elleni védekezésre, ezért a biztonsági intézkedésekre való felkészülésként elővigyázatosságból már most újra kell gondolniuk a hallgatóik kollégiumi ellátását a következő tanév elejétől.

Ezért egy olyan rugalmas rendszert akarnak kialakítani, ami bármilyen kormányzati, központi vagy intézményi rendelkezés esetén is a „lehető legjobb megoldást tudja kínálni az ELTE hallgatói, kollégistái számára”.

Ennek az egyetem válasza szerint három eleme lesz:

  • a hallgatók két férőhelyes szobákban történő elhelyezése,
  • egy hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszer kialakítása,
  • annak megerősítése, hogy kiegészítő jelleggel magántulajdonban lévő szálláshelyeken is el tudjuk helyezni az arra igényt tartó hallgatókat.

Emiatt a jelenleg jellemzően három- és négyágyas szobákat ideiglenes jelleggel kétágyassá alakítják át, és a kapacitás 2 százalékának megfelelő mennyiségű üres szobát is fenntartanak egészségügyi célokból. Ősztől ezen kívül szabályozni fogják a közös használatú helyiségekben tartózkodók számát, illetve gyakoribb takarításokkal és fertőtlenítésekkel készülnek majd.

Az ELTE válaszában írt arról is, hogy a jelentkezők számának bizonytalansága miatt a 700 férőhelyes Kerekes utcai Kollégiumot 2020 szeptemberétől nem veszik igénybe (a kollégium honlapja szerint a 700 férőhelyből az épületben 300-at a külföldi hallgatóknak tartottak fenn.) Ugyanakkor készülnek arra is, ha rövid időn belül ismét emelkedni fog a szállásszolgáltatás iránt érdeklődők száma, ebben az esetben 2021 februárjától ismét üzembe helyezhetik a felújítás alatt lévő Kunigunda úti Kollégium B épületét.

Az egyetem válaszából az derül ki, hogy a vezetőség is számol azzal, hogy lehetnek olyanok, akiknek nem jut kollégiumi férőhely ősszel, mivel bevezetnek egy egyetemi lakhatási hozzájárulást: azoknak a hallgatóknak, akik szociális helyzetük nehézségeit a kollégiumi felvételi eljárás során igazolták, azonban kollégiumi férőhelyet nem kaptak és lakhatási hozzájárulásra nyújtottak be igényt, az őszi szemeszterben 20.000-40.000 Ft/fő/hó ösztöndíjat folyósítanak majd.

Emellett pedig az ELTE „a hallgatók rendelkezésére bocsátja azt a kapcsolatrendszerét, amit évekkel ezelőtt kezdett építeni az ingatlanpiaci szereplőkkel (bérbeadók, ingatlanközvetítők), a hallgatók elszállásolásának támogatása érdekében. Az előző években hirdetett 300 férőhelyen kívül már most további mintegy 500 férőhelyet tudunk ajánlani a főváros különböző pontjain, különböző árak mellett, és azon dolgozunk, hogy július végéig még legalább 500 férőhelyet kössünk le a hallgatóink számára”.

Hogy a változtatások következtében pontosan hány férőhellyel lesz kevesebb ősztől az ELTE-s kollégiumokban, az nem derült ki egyértelműen az egyetem válaszából, újabb kérdésünkre pedig azt a választ kaptuk, hogy konkrét számokkal kapcsolatban még nem tudnak pontos tájékoztatást adni. Ugyanakkor egy, a kollégiumok átalakításának tervét ismerő olvasónk által közölt adatok szerint akár mintegy ezer hely, a kollégiumi férőhelyek közel harmada válhat elérhetetlenné ősztől.