Gulyás: 130 ezren vesztették el a munkájukat a járvány miatt

politika
2020 június 25., 04:50

A kormány július végén dönt majd arról, hogy augusztus 15-ét követően engedélyezik-e a tömegrendezvények megtartását, így a huszadikai tűzijáték, jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóján a fővárosi közgyűlés szerdai döntéséről. Gulyás Gergely hozzátette: megkezdte működését a Varga Mihály vezette gazdaságvédelmi operatív törzs. A kabinet adatai szerint

a koronavírus-járvány miatt 130 ezren vesztették el a munkájukat.

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése lesz, mondta a miniszter. A tervek szerint jövő héten fogadja el az Országgyűlés.

Budapest

"Nem értünk egyet a parkolási díjak emelésével, semmit sem old meg," kommentálta újságírói kérdésre a fővárosi közgyűlés szerdai döntését, ami szerint a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület egyes zónáiban többet kell majd fizetni augusztus 1-től. A miniszter szerint az áremelés miatt jelentős forgalmi dugók lesznek, ahogy a biciklisáv kialakítása után is történt, ami környezetvédelmi okokból is káros.

Gulyás a Lánchíd felújításáról kijelentette: a fővárosi vezetés január óta semmit sem tett, csak a kormányzatot támadja.

Az a veszély nem áll fent, hogy a Lánchíd összeomlik, de statikai problémák vannak, ami miatt betondarabok szakadhatnak le,

tette hozzá.

Index

"Továbbra is az a véleményünk, hogy csak a sajtószabadsághoz van köze a magyar államnak. (..) Minekünk mindig az volt a véleményünk, hogy a sokszínű tájékoztatás az fontos és értékes,"

kommentálta az Indexről szóló híreket Gulyás. Szerinte Nyugat-Európában nincs olyan sokszínű tájékoztatás és tájékozódási lehetőség, mint Magyarországon.

link Forrás

Lélegeztetőgép

"Magyarországon nincs általános orvoshiány, bizonyos szakterületekről viszont hiányoznak szakorvosok," kezdte válaszát Gulyás Gergely arra kérdésre, ami a kormány által beszerzett 16 ezer lélegeztetőgép létjogosultságára irányult. A miniszter szerint el akarták kerülni, hogy bárki azért veszítse életét, mert nincs számára lélegeztetőgép. Arra, hogy nincs elég szakember ennyi gép mellé, úgy reagált, hogy

az aneszteziológusokat lehet pótolni, a lélegeztetőgépeket nem.

Válaszok

Gulyás újságírói kérdésekre elmondta még többek közt azt, hogy

  • valóban fizetett már a magyar kormány a trieszti kikötőért, a 31 millió eurós vételárból mintegy 25 milliót fizettek már ki.
  • A kormány támogatja Kósa Lajos kezdeményezését, ami megszüntetné a termékkizárólagosságot a sör-üdítőpiacon.
  • Az állam kifizeti a gyöngyöspatai diákoknak megítélt kártérítést, akkor is, ha nem ért vele egyet.