Úgy tűnik, hogy az orvosi védőeszközök gyártásakor elfeledkeztek az emberiség egyik feléről

Egészségügy
2020 június 25., 02:14

Érdekes jelenségre figyeltek fel amerikai kutatók. Miközben a koronavírus a teljes népesség körében jellemzőbben fertőz meg férfiakat, mint nőket, a férfiak nagyobb arányban szorulnak intenzív kezelésre, és halálozási rátájuk is magasabb, az egészségügyi dolgozók körében sokkal több nő, mint férfi fertőződik meg. Az USA-ban például a kilencezernél is több fertőzött egészségügyi dolgozó 73 százaléka nő. Ezt az arányt nem magyarázza, hogy a nők felülreprezentáltak a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók körében.

Saralyn Mark, a női egészség világszerte elismert szakértője, az amerikai egészségügyi minisztérium, a NASA és a Fehér Ház tudományos és technológiai bizottságának volt vezető tanácsadójának a Stat Newson megjelent cikke szerint ezért nem kis részben a védőfelszerelések okolhatók. Mégpedig azért, mert, mint oly sok mást a világban, elsősorban ezeket is férfiakra tervezték.

"Februárban, ahogy a járvány elkezdett végigsöpörni az Egyesült Államokon, a CDC [az amerikai járványügyi központ] részletes infografikán mutatta meg, hogy hogyan használják a védőfelszerelést azok a férfiak, akiknek arcszőrzetük van" - idézte fel. Az ábrán viccen kívül 35 (harmincöt) arcszőrzetet ábrázoltak, külön külön jelezve, hogy melyik alkalmas, és melyik alkalmatlan védőmaszk viselésére. Ha valakit érdekel, a CDC ábráján szemérmesen csak fogkefének nevezett Hitler-bajusz például védőmaszk-kompatibilis, miközben az olasz szabadsághős, Garibaldi nagy szakálla nem az.

A CDC átfogó ábrája arról, hogy milyen arcszőrzet felel meg a védőmaszkviseléshez.
photo_camera A CDC átfogó ábrája arról, hogy milyen arcszőrzet felel meg a védőmaszkviseléshez. Grafika: CDC - közkincs

Pedig a védőmaszk viselése nem csak a szakállas férfiaknak okoz problémát. Mark felidézte, hogy két évtizede, amikor az egészségügyi minisztérium belső tanácsadója volt, már találkozott egy munkaanyaggal, amely a védőmaszkviselés nehézségeiről szólt, és kihangsúlyozta az arcszőrzetet. Az a szénbányászok védőmaszkjairól szólt, mégis említve voltak benne a nők is. Szerinte most sem ártott volna, ha a CDC ajánlása a szakáll okozta problémák mellett kitért volna arra is, hogy a nők hogyan tudnak megfelelően illeszkedő védőmaszkot találni sajátos, a férfiakétól eltérő, változékony arcformájukhoz.

Ez ugyanis egyáltalán nem triviális probléma. Mark felidézi azt a tavalyi esetet, amikor azért kellett elhalasztani az első kizárólag női űrsétát, mert nem sikerült megfelelő mennyiségű (2 db.) női szkafandert küldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Szerinte ez az eset eléggé ráirányította a figyelmet arra, hogy a védőfelszerelések tervezésénél talán nem ártana figyelembe venni azt a sajátos biológiai tényt, hogy az emberiség egyik fele külalakjában némileg eltér a másik felétől. "Elkeserítő, hogy ez a figyelem arra már nem terjedt ki, hogy az egészségügyben dolgozó nőknek nem terveznek megfelelő védőfelszereléseket" - írja.

Mark tavaly augusztusban a Nemzeti Űrtanácsban már felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy ahogy azt az élet számos területén megtapasztalhatjuk, erre a problémára nem feltétlenül megoldás az, ha a férfiakra tervezett felszereléseket "lekicsinyítik és rózsaszínben gyártják". A méret ugyanis nem minden. A nők, érjen ez bárkit bármekkora meglepetésként, nem csupán lekicsinyített férfiak. Mások a testarányaik, arcberendezésük, orruk formája, állkapcsuk görbülete. Ebből adódóan másként is mozognak. Ez pedig mind kihat arra, hogy egy védőfelszerelés mennyire nyújt nekik védelmet. Ezért kényszerülnek rá, hogy adott esetben magukra szigszalagozzák a rosszul illeszkedő védőruhát, a csuklójukon laza védőkesztyűt, stb. Ez pedig különösen akkor jelenthet veszélyt, amikor az így magukra barkácsolt védőfelszerelést le kell fejteniük magukról, mert sokkal inkább kiteszik magukat a fertőzésnek.